Duminica 28 Aprilie

Protest la Poliția Locală, după ce ministrul Marcel Vela a spus: Un polițist local are 9.000 RON, iar unul de la MAI își riscă viața pe jumătate


Sindicatul ProLex le cere polițiștilor locali să protesteze împotriva declarației ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, care a declarat că ”un polițist local care protejează ordinea publică într-un parc din Timișoara are 8-9.000 de lei, iar un polițist din MAI care își riscă viața să prindă un criminal are la jumătate din salariul polițistului local”. Vela a spus că poliția locală trebuie reformată și a cerut o analiză.

Polițiștii locali sunt chemați la proteste, dar în aceste zile manifestările sunt interzise.

Sindicat poliție Cluj despre lefurile duble ale polițiștilor locali: Nu poți să-i spui unui paznic de cimitire și panseluțe POLITIST!

Prolex precizează într-un mesaj distribuit membrilor și obținut de Știri de Cluj că:

- este evident faptul că nu a fost o greșeală de exprimare sau că l-a luat gura pe dinainte, ci este o campanie îndreptată împotriva categoriei profesionale,

- este un tip dispus la scandal, chiar provocator, slab dpdv juridic, dar foarte "plin de el", asta înseamnă că este capabil de a face mai mult rău decât a făcut,

- sub pretextul crizei, si-a încălcat cuvântul (urma să facem ceva legislativ pt polițiști), dar a anulat dialogul social și a făcut demersuri împotriva sindicatelor și liderilor de sindicat din poliție,

- presa abia dacă mai supraviețuiește, iar dacă o face, se datorează banilor dați de Guvern sub formă de sprijin, în realitate, asta se traduce prin faptul că nu mai este independentă (mai mulți jurnaliști care erau critici la adresa puterii au fost dați afară). Asta înseamnă că în mass-media vom avea o prezentare negativă, nereală.

- conduc acest sindicat de 16 ani, am organizat multe forme de protest și nu am făcut declarații nefondate sau mitinguri doar din vorbe. Înainte de a face ceva, trebuie să știm: forma de protest potrivită, nr de participanți reali, care și cum ar fi mediatizarea, cine este și de ce este capabil adversarul, ce câștigăm și ce pierdem.

- niciodată nu am făcut ceva "de formă", doar pentru a vedea alții că am făcut ceva. Asta înseamnă că adresele/comunicatele nu rezolvă, nu sunt suficiente. Cu această ocazie se vede lipsa de putere/influență a sindicatelor mici din poliția locală, efectele divizării mișcării sindicale. Pro Lex a fost și este o forță sindicală, umană și cu impact în mass-media, iar așteptarea/speranța oamenilor este la noi.

În concluzie, trebuie să avem o reacție națională, vizibilă, de impact. Acest lucru, în condițiile date, propun următoarele: luni și marți informați toți polițiștii locali cu care sunteți în contact, despre campania ministrului Vela îndreptată împotriva dvs, achiziționați banderole albe pentru toți polițiștii locali, indiferent dacă sunt sau nu sunt membri Pro Lex, întrebați colegii dacă participă la protestul național al polițiștilor locali, iar de miercuri, timp de 3 zile vom purta toți banderole albe.

De asemenea, pe lângă solicitarea de explicații adresata ministrului, adrese către premier și președinte, vă vom trimite adrese tipizate pt prefecți, pe care le completați cu numele prefectului, denumirea grupei sindicale și semnăturile membrilor (fiecare primărie ar trebui să trimită adresa)

Pt a susține cu argumente ceea ce voi scrie, am nevoie să-mi trimiteți pe e-mail (lincuvasile@prolex.ro) HCL cu salariile de la fiecare structură de poliție locală, media de vârstă a polițiștilor locali din structurile în care lucrați, tipul de misiuni la care ați participat și dacă activitatea dvs a fost coordonată de către structurile de poliție. (...) Foarte important este ca acest protest să fie vizibil în Bucuresti și marile orașe.

Repet, acțiunea este a tuturor polițiștilor locali, ProLex este cel care inițiază și își asumă protestul.

Tuturor participanților trebuie să le spuneți motivele protestului, faptul că banderolele le vom achita noi, precum și că le asigurăm apărare față de abuzuri, prin avocați plătiți de sindicat, indiferent dacă participanții sunt sau nu sunt membri ProLex”, se arată în adresă.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a vorbit sâmbătă seară la Digi24 despre reforma poliției, pornind de la unele abuzuri făcute de agenți de la Poliția locală și națională în perioada stării de urgență.

În mod esențial ar trebui făcută o analiză cu privire la competențe, dincolo de uniformă sau inscripționare, competențele sunt uneori destul de complicate sau complexe, fie unele se suprapun, fie unele sunt în contradicție. În altă ordine de idei, Poliția locală are un avantaj care nu este comparativ cu Poliția națională. Polițiștii locali sunt în subordinea primăriilor, s-au mărit salariile la primării și în mod automat funcționarii de acolo au salarii foarte mari. De exemplu, un polițist local care protejează ordinea publică într-un parc din Timișoara are 8-9.000 de lei, iar un polițist din MAI care își riscă viața să prindă un criminal are la jumătate din salariul polițistului local”, a spus ministrul, la Digi24.

Trebuie evaluat în mod corect și cinstit, cu toată lumea la masă”, a subliniat Marcel Vela.

Comentarii Facebook