Proiectul centurii lui Boc e plin de ERORI, acuză USR: ”A încurcat tunelurile cu tronsoanele și a cerut oferte de preț, în orb”


USR Cluj îi cere lui Emil Boc să prezinte public raportul privind anularea licitației proiectului centurii, pentru a vedea unde s-a greșit. 

Centura este prioritatea 1 pentru Cluj Napoca și interesul fiecărui cetățean este deblocarea proiectului și începerea de urgență a lucrărilor.

Din păcate, în ședința de luni a Consiliului Local, primarul Emil Boc nu a explicat de ce, din cei 29 de constructori anunțați, niciunul nu s-a prezentat la licitațiile pentru proiectarea și execuția tronsoanele 2 și 3. Dar a afirmat că marți (ieri) va primi un raport cu privire la cauzele eșecului licitațiilor.

Îi cerem domnului Primar să prezinte public raportul și să ia de urgență măsuri pentru ca proiectul centurii să meargă mai departe. În Programul Operațional Transporturi, prin care se finanțează centura, principiul de alocare este "primul venit, primul servit”. Dacă primăria nu se grăbește, există riscul real să pierdem banii. Noi, USR, cerem reluarea licitațiilor de urgență”, a declarat Alexandra Oană, consilieră locală USR.

Din analiza USR, motivele pentru care nimeni nu a ofertat pentru centura metropolitană țin de subfinanțarea proiectului și modalitatea neprofesionistă prin care Primăria a răspuns cererilor de clarificări din partea firmelor interesate.

Horațiu Cosma, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor arăta, încă din aprilie, că a identificat în studiul de fezabilitate pus la dispoziție de primărie o serie de erori, lipsuri sau neconcordanțe, la care Primăria a răspuns superficial, atunci când a fost chestionată de constructori.

Mai mult, Primăria nu a indicat normativele rutiere care se aplică, a încurcat, în clarificările transmise, tunelurile cu tronsoanele și a pasat responsabilitatea viitorului constructor, care ar fi trebuit, în schimb, să facă o ofertă de preț, în orb, acum.

Acum, licitația a fost anulată și pentru a fi repornită trebuie luni de zile și voință politică. La cum stau acum lucrurile se pare că se dorește ”îngroparea” proiectului. De altfel, la conferința de presă din 10 mai 2023, a treia organizată de primar în ultimii 2 ani, a spus că nu poate Clujul să ia toți banii pe marile proiecte, pentru că sunt și alte județe în România.

Comentarii Facebook