Proiect Mircia Giurgiu: Copiii din clasa întâi vor primi un echipament sport de 124 de euro

 

Parlamentarul Mircia Giurgiu a lansat un proiect de lege prin care propune achiziția unui echipament sportiv pentru fiecare elev din clasa întâi. Costul total ar fi de 24,8 milioane de euro. 

 

Impactul economic este direct asupra producătorilor autohtoni de echipamente sportive. Dat fiind mecanismul de achiziţie, aceştia sunt favorizaţi, putând oferi, la cantitati mari, discounturi – prin urmare preţuri mai avantajoase decât comercianţii (mai ales cei ai mărfurilor de import). Va fi redusă presiunea pe sistemul de sănătate publică, prin reducerea riscului de apariţie a bolilor sedentarismului (în special obezitatea). Din punct de vedere social, impactul direct va fi asupra familiilor sărace, din mediul rural, pentru care acest sprijin este unul binevenit; impactul direct şi benefic va fi vizibil asupra stării de sănătate a copiilor antrenaţi în activităţi sportive; impactul direct benefic asupra egalităţii de statut: cumpărând echipamente identice, se uniformizează statutele sociale ale copiilor, contând doar performanţele lor sportive; baza de selecţie pentru sportul de performanţă, conform strategiilor federaţiilor sportive. Asupra mediului impactul se referă Reducerea consumului de energie electrică aferent jocurilor pe calculator sau a altor activităţi sedentare. 

 

Numărul de echipamente va fi fix, neexistand posibilitatea optării de a nu primi. Acest lucru va reduce costul programului datorita mecanismului de achiziţie publică, cu rambursarea economiilor facute. Impactul asupra bugetului va fi: 200.000 copii x 124 euro/echipament = 24.800.000 euro.

 

Art. 1 – Fiecare unitate şcolară de învăţământ preuniversitar va achiziţiona, la începutul fiecărui an şcolar, câte un echipament sportiv complet pentru fiecare elev înscris în clasa I.

Art. 2 – Prin echipament sportiv complet se înţelege: pantofi sport, şort, tricou, jambiere, trening, maieu de partajare, rucsac şi geantă.

Art. 3 – Costul unui echipament sportiv este de 124 euro (TVA inclus).

Art. 4 – La nivel naţional vor fi achiziţionate, prin respectarea legislaţiei în vigoare în domeniul achiziţiilor publice, 200 de mii de echipamente sportive complete.

Art. 5 – Costul tuturor echipamentelor sportive complete se ridică la 24,8 milioane euro şi va fi suportat de la Bugetul de Stat.

Art. 6 – În cazul în care un elev care a beneficiat de acest proiect a lipsit nemotivat de la mai mult de 25% din orele de educaţie fizică şi sport ale unui semestru, va fi obligat să returneze echipamentul sportiv complet sau să achite contravaloarea acestuia către unitatea de învăţământ preuniversitar unde urmează cursurile.

Comentarii Facebook