Proiect de lege: Mamele vor putea avea acces gratuit la consiliere psihologică după naștere


Camera Deputaților a adoptat astăzi proiectul de lege care prevede ca femeile care au născut recent să poată beneficia de consiliere psihologică, în maternitățile de stat.

Mamele din România puteau primi până în prezent consiliere psihologică în unitatea medicală doar pe perioada spitalizării. Inițiatorii proiectului de lege adoptat astăzi consideră că această perioadă este insuficientă, pentru că marile provocări emoționale, afective, psihologice, apar după nașterea bebelușului, în primele luni. Din păcate, foarte multe mame suferă, în tăcere, de depresie post-partum și nu își permit terapie. Inițiativa adoptată astăzi de Camera Deputaților va merge la promulgare la președinte.

Proaspetele mămici ar putea beneficia de consilieri psihologică și după naștere

Proiectul inițiat de parlamentari de la USR și semnat de majoritatea partidelor parlamentare corectează această situație, eliminând bariera temporală, astfel încât mamele să poată beneficia de ajutor timp de mai multe luni.

În lipsa unui program de susținere și consiliere a femeilor care nasc, foarte multe mame suferă, în tăcere, de depresie post-partum și nu își permit terapie. Sănătatea mentală maternă este la fel de importantă ca sănătatea fizică, iar suferința mamelor poate fi învinsă dacă nu mai ignorăm această situație. Nu putem uita de mamele care trec printr-o situație dificilă cu gândul că se descurcă ele cumva”, a declarat deputatul USR Filip Havârneanu.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 13% dintre femeile care nasc suferă de depresie post-partum. Și, important, vor putea beneficia de ajutor și miile de fetițe devenite mame cu mult prea devreme, uneori chiar și la 12 ani”, a mai informat deputatul USR, potrivit hotnews.ro.


Comentarii Facebook