”Produs de Cluj” la Expoziţia Internaţională Grune Woche de la Berlin - FOTO

 

Asociaţia ”Produs de Cluj” a participat la a 80 - a ediție a Expoziției Internaționale Grune Woche (Săptămâna Verde), de la Berlin.

 

Evenimentul, desfășurat în perioada 16-25 ianuarie, este cel mai mare târg de agricultură, horticultură și industrie alimentară din Europa. 

 

Clujul a fost prezent pentru prima dată la acest eveniment, la invitația Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Asociația „Produs de Cluj” fiind unica organizație de profil care a avut stand propriu, restul producătorilor din România participând individual. În cadrul acestei prestigioase manifestări expoziţionale „Produs de Cluj” a avut alături patru producători clujeni care au dus în capitala Germaniei miere de albine, gemuri preparate după rețete tradiționale, sucuri și siropuri naturale din cătină precum şi lavandă aromată. La expoziție a fost prezent cu stand propriu și producătorul de uleiuri presate la rece Luna Solai, unul dintre cele mai cunoscute „Produse de Cluj”. După succesul înregistrat în țară, dar și în Marea Britanie, Polonia, Franța sau Serbia, clujenii s-au bucurat de apreciere și în capitala celei mai mari puteri continentale. La standul clujean au fost oaspeți nu doar demnitarii români, domnii Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, Daniel Dumitru Botănoiu, secretar de stat în același minister, domnul Lazăr Comănescu, ambasadorul României la Berlin dar și domnul Lars Zimmer, deputat al landului Sachsen Anhalt, vechi prieten al Ardealului. 

 

De câteva decenii, nemții sunt etalon pentru Europa. Ceea ce ei apreciază, e general acceptat. E unul din motivele pentru care am considerat necesar ca Asociația „Produs de Cluj” să ne reprezinte la cel mai important târg alimentar de pe continent ca entitate care sprijină și promovează inițiativa locală. România a avut la acest târg 33 de producători, cinci dintre ei fiind clujeni. Agenda oficială nu mi-a permis să fiu alături de expozanți pe toată durata târgului, dar, cât am fost prezent, am avut satisfacția să constat că produsele tradiționale clujene au trecere și la nemți. În plus, proiectele de colaborare instituțională cu landul Sachsen Anhalt par sa fie în linie dreaptă”, a declarat Vakar Istvan, vicepreședintele cu atribuţii delegate de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. 

 

Organizată anual, Grune Woche de la Berlin este o manifestare unică prin tradiția sa, prin amploare și durată, fiind catalogată drept cea mai mare platformă pentru industria alimentară la nivel mondial. La evenimentul de anul acesta au participat peste 1600 de expozanți din 69 de țări, târgul fiind vizitat de 80 de miniștri de resort. Manifestarea a înregistrat un număr de peste 500.000 de vizitatori, atrași de calitatea, dar și de ineditul produselor.

 

Și presa germană a avut doar cuvinte de laudă la adresa producătorilor clujeni, uleiurile Luna Solai fiind considerate noutăți surprinzătoare, standul care a ieșit detașat din tiparele românești de prezentare. Ca o surpriza plăcută a fost apreciată și prezenta Gabrielei Culda care i-a fascinat pe berlinezi cu uleiurile eterice, parfumurile și săculeții cu lavandă.

Comentarii Facebook