Primarul român din Feleacu, acuzat că schimbă numele străzilor în maghiară: ”Ce fac cei care nu știu maghiară?”

Numele străzilor din comuna Feleacu vor fi schimbate, multe din ele urmând să fie în limba maghiară. Conducerea Primăriei spune că schimbarea nu are nicio legătură cu campania electorală și că se ”lucrează” de ani de zile pentru a stabili numele. 

Mariana Mascaș, viceprimarul comunei Feleacu, a explicat că se pun nume străzilor care până acum nu nicio denumire. ”Vor fi nume în română și în maghiară, acolo unde așa sunt cunoscute zonele. Se pun nume în Gheorghieni, Vâlcele, Casele Miești, acolo unde erau străzi fără denumire. Lucrăm de câțiva ani la acest proiect, pentru că vor fi costuri de schimbare a documentelor, pentru însemnele de pe străzi”, a explicat viceprimărița.. 

Întrebată dacă are legătură cu campania electorală, mai ales că în satul Gheorghieni sunt peste 60% etnici maghiari, aceasta a spus că ”nici vorbă” și că este mai mult o intrare în normalitate. Din circa 41 de străzi care primesc nume, aproximativ 80% sunt în maghiară și numai 9 în limba română.

Primarul comunei  Gabriel Costea este cel care semnează proiectul prin care se alocă nume străzilor din satele comunei.

Un locuitor al comunei se teme că va urma un mic haos. ”În comuna Feleacu, satul Gheorghieni, majoritatea străzilor vor fi (re)denumite în limba maghiara, practic obligând toți locuitorii și cei care au treabă în zona (companii de livrari, curierat, servicii de urgență ca și poliție, pompieri, ambulanță) să învețe și să se descurce numai în limba maghiara. Ce fac cei care nu știu maghiară?”, a explicat acesta.

Până acum locuitorii din Gheorghieni, dar și din celelalte sate, aveau trecut în actul de identitate la stradă numele satului și numărul casei. Trebuie să înțelegem că vorbim despre câteva sute de persoane în satul Gheorghieni, iar unii cred că nu este nevoiie de redenumirea a zeci de străzi, pe care locuiesc câte 5 - 6 familii.

Toată comuna Feleacu are 5.693 de locuitori, conform recensământului efectuat în 2021. Majoritatea locuitorilor sunt români (72,58%), cu o minoritate de maghiari (19,3%).


Comentarii Facebook