Primarul Emil Boc, în vizită în oraşe importante din Olanda

 

Primarul Emil Boc şi arhitectul-şef al municipiului Cluj-Napoca, Ligia Subţirică se află în perioada 7 - 10 octombrie în Olanda, la invitaţia Dutch Initiative for Sustainable Cities (DISC).

 

În timpul vizitei de trei zile în Olanda, participanţii se vor întâlni cu omologi olandezi şi vor vizita companii publice şi private, specializate în dezvoltare urbană şi economică, locuinţe şi promovarea oraşelor. 

 

Pentru a vedea cum funcţionează dezvoltarea urbană în Olanda, delegaţia vizitează trei oraşe mari din Olanda, respectiv Rotterdam, Utrecht şi Eindhoven. DISC consideră proiectele din Eindhoven, Rotterdam şi Utrecht drept exemple foarte bune de dezvoltare urbană integrată, exemple care ar putea fi aplicate şi în România, la Cluj-Napoca. 

 

Printre obiectivele vizitate se numără Katendrecht, o peninsulă în vechiul port Rotterdam, o zonă care a întâmpinat multe probleme în trecut şi care a fost transformată într-un cartier atractiv multifuncţional. 

 

În cadrul vizitei în oraşul Eindhoven, participanţii vor vedea cum oraşul a dezvoltat Parcul Stiinţific, în strânsă colaborare cu institutele de cercetare şi sectorul privat. 

De asemenea vizitarea oraşului Utrecht va furniza o imagine de ansamblu asupa modului de funcţionare şi de utilizare a apei ca o calitate urbană pusă în valoare. .

 

În Rotterdam delegaţia va vizita proiectele Central Station, Kop van Zuid şi Katendre ht. 

 

Atunci când vorbim despre promovarea de oraş, Utrecht - candidat la statutul de capitală culturală europeană în anul 2018 şi Rotterdam - fostă capitală europeană în anul 2001, pot oferi pentru Cluj-Napoca - oraş care şi-a stabilit ca obiectiv pe termen lung, obţinerea acestui statut în anul 2021, exemple foarte bune. Trebuie să valorificăm experienţa pe care alţii o au deja în acest tip de proiecte şi să dezvoltăm de acolo propriul nostru mod de a ne promova şi prezenta ca un oraş cu valori unice în Europa, o capitală culturală europeană”, a declarat primarul Emil Boc.   

 

Rotterdam a reuşit să atragă evenimente internaţionale foarte mari în domeniul sportului, cum ar fi Turul Franţei. În vecinătatea Gării Centrale din Utrecht are loc, în prezent, renovarea reţelei tradiţionale de canale, dupa ce a fost închisa pentru mai bine de o jumătate de secol. Această renovare face parte din planul de dezvoltare a zonei şi este unul dintre cele mai mari proiecte de acest gen din Olanda - fiind un obiectiv interesant pentru noi în perspectiva proiectului de a valoriza potenţialul navigabil al Someşului, în cadrul căruia Cluj-Napoca beneficiază de consultanţă gratuită din partea DISC.  

 

În Eindhoven delegaţia va vizita o fostă fabrică a companiei Philips, care acum este un monument industrial care oferă apartamente şi facilităţi pentru companii aflate la început de drum. Colaborarea între municipalitate, industrie şi universitate (conceptul triplu helix) a dus la dezvoltarea zonei Brainport Eindhoven, care în 2011 a primit premiul pentru Comunitatea Inteligentă a Anului.

 

Unul dintre obiectivele vizitei în Olanda este acela de a schimba informaţii în ceea ce priveşte realizarea aplicaţiilor şi managementul fondurilor europene. În viitorul apropiat va fi aprobat Cadrul Financiar European 2014-2020, iar DISC oferă suport oraşelor din România în procesul de dezvoltare a propunerilor de proiecte.

 

Dutch Initiative Sustainable Cities (DISC) este un program de cooperare public-privată şi o platformă care facilitează schimbul de cunoştinţe. DISC este susţinut de către guvernul Olandei. Oraşele româneşti Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa şi Timisoara, precum şi oraşele maghiare Budapesta şi Miskolc participă în programul DISC. 

Comentarii Facebook