Primarul Emil Boc îi provoacă pe clujeni să renunțe la mașină o lună. Edilul va renunța la mașină


Primarul Emil Boc va renunța la mersul cu mașina timp de o lună, după ce municipiul Cluj-Napoca a acceptat provocarea orașului Tauragė din Lituania, de a face cât mai mulți pași timp de o lună.

Cluj-Napoca se alătură provocării «100 de orașe durabile». În ce constă această provocare și de unde vine ea? Comunitatea noastră a primit o invitație din partea orașului Tauragė din Lituania cu ocazia Săptămânii Europene a Mobilității. Acum provocarea: provocarea constă în aceea ca timp de o lună de zile, Cluj-Napoca, împreună cu celelalte 100 de orașe neutre din punct de vedere climatic din Uniunea Europeană să strângă împreună un număr de pași egal cu 100 de călătorii în jurul Pământului. Pentru fiecare plimbare în jurul Pământului, orașul lituanian va planta 100 de copaci. Vă invit să ne alăturăm provocării. Tot ceea ce avem de făcut este să ne descărcăm aplicația denumită #walk15, să permitem aplicației înregistrarea pe care trebuie să o facem și să punem acolo numărul de pași zilnic și să ne alăturăm challenge-ului «100 de orașe sustenabile» direct din aplicație”, a spus primarul Emil Boc.

De asemenea, Primăria municipiului Cluj-Napoca vă invită să vă implicați în Săptămâna Europeană a Mobilității - o campanie anuală la nivel european privind mobilitatea urbană sustenabilă - ce se desfășoară în fiecare an în perioada 16-22 septembrie. Comisia Europeană organizează această campanie cu scopul de a promova schimbarea comportamentului cetățenilor în favoarea mobilității active, a transportului public și a altor soluții de micromobilitate. Tema din acest an a Săptămânii Europene a Mobilității este „Conexiuni mai bune”.

Pe scurt, cu prilejul Săptămânii Europene a Mobilității subliniem următoarele programe aflate în desfășurare la Cluj-Napoca:

- 16 septembrie - Vinerea Verde, program prin care transportul public este gratuit în municipiul Cluj-Napoca în fiecare zi de vineri;

- A fost demarat un proiect pilot pentru încurajarea colectării selective și folosirea transportului public - în schimbul a 15 ambalaje reciclate la containerele dedicate se oferă un bilet gratuit cu două călătorii pentru transportul public urban. Aparatele pentru colectarea deșeurilor provenite din ambalaje - sticlă, plastic, aluminiu/metal - pot fi găsite la Piața agroalimentară Zorilor, respectiv la Piața agroalimentară Flora;

- Transportul elevilor cu autobuzele școlare a fost reluat pe cele 14 trasee existente (din cartierele Mănăștur, Zorilor - Făget, Gheorgheni, Mărăști, Grigorescu, Bună Ziua, zona Iris și Lombului);

Primarul Clujului, Emil Boc, a mai mers în 2012, de acasa la Primarie pentru a marca Saptamana Europeana a Mobilitatii si Ziua europeana fara masini. Atunci a facut 18 minute fata de 6 minute cat face in mod normal cu masina. 

Comentarii Facebook