Presiune mare pe școlile din Zorilor și Gheorgheni pentru că în Bună Ziua nu sunt școli


Consilierul local USR PLUS; Alexandra Oană, a atras atenția că pe școlile din Zorilor, Liceul Tiberiu Popoviciu, și din Gheorgheni, Școala Gimnazială Brâncuși, este presiune uriașă, deoarece în cartierul Bună Ziua nu sunt școli deloc.

O tendință pe care am observat-o în toate școlile din Cluj-Napoca în care sunt membră în Consiliul de Administrație e creșterea constantă a numărului de elevi înscriși an de an la cursuri. 

Dacă majoritatea școlilor din țară se confruntă cu un declin al populației școlare, în Cluj-Napoca lucrurile stau tocmai invers.

În Liceul Tiberiu Popoviciu din Zorilor, în septembrie, nu mai puțin de 9 clase pregătitoare vor începe anul școlar. În Școala Gimnazială Brâncuși din Gheorgheni efectivul de elevi aproape s-a dublat în câțiva ani, de la puțin peste 300 de elevi în 2014 la 638 în 2021. 

Ce au în comun cele două școli, pe lângă această creștere constantă a numărului de elevi? 

Ambele instituții preiau copiii din cartierele în care școlile primare lipsesc, adică Bună Ziua și Borhanci. 

Lipsa școlilor primare din aceste cartiere are o serie de consecințe nefaste începând de la o calitate a vieții scăzută pentru familii, trafic suplimentar generat de deplasările zilnice, aglomerarea școlilor din vecinătate, timp pierdut în mașină, poluare. 

Acesta este motivul pentru care unul dintre proiectele pe care le-am propus domnului Primar Boc la discuțiile despre bugetul pe 2021 a fost înființarea unui hub educațional în Bună Ziua. 

Apreciez faptul că Primăria a fost receptivă la propunerea noastră și ieri a fost lansată licitația pentru contractarea unui proiectant în vederea demarării acestui proiect atât de necesar familiilor din Bună Ziua. 

În contextul unei populații școlare în creștere, adăugarea de corpuri noi clădirilor școlare sau desfășurarea cursurilor în schimburi nu sunt soluții pe termen lung, iar construcția de școli noi, creșe și grădinițe în cartierele în care acestea lipsesc este o urgență pe care nu o mai putem ignora”, a precizat Alexandra Oană.

Comentarii Facebook