Preşedintele CRU al UDMR: Majoritatea partidului vrea continuarea guvernării cu PSD

 

Preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR, Rozalia Biro, a declarat la Oradea că numai reprezentanţii din secuime propun ieşirea Uniunii de la guvernare.

 

Am avut dialog cu colegii din conducerea CRU, iar cei din secuime, din judeţele Harghita şi Covasna, s-ar putea şi cei din Mureş, vin cu propunerea şi poziţia că, având în vedere toate cele întâmplate, trebuie să ieşim de la guvernare. În cazul în care ţinem cont şi de părerea restului UDMR, din celelalte judeţe, majoritatea covârşitoare este de părere că (UDMR -n.r.) trebuie să meargă pe acest principiu pe care a mers totdeauna în cei 12-13 ani cât a fost la guvernare, şi anume că noi nu am intrat niciodată la guvernare pentru că am dorit să fim la guvernare, totdeauna au fost negocieri foarte serioase prin care au fost stabilite acele principii şi acele priorităţi prin care noi ne asumăm un rol oarecare la guvernare şi ţineam cât puteam din puterile noastre pentru a realiza acele obiective”, a spus Biro, în cursul zilei de miercuri, 26 noiembrie.

 

Preşedintele CRU a mai afirmat că Uniunea este divizată pentru că numai unele dintre obiectivele fixate la intrarea la guvernare cu PSD, în martie 2014, s-au îndeplinit.

 

Legat de guvernarea cu PSD, putem spune că din principiile şi priorităţile care s-au stabilit între noi ca parteneri de guvernare unele s-au realizat, multe nu s-au realizat şi, evident, în cazul în care mâine (joi, la Consiliul Permanent al UDMR - n.r.) vom decide dacă vom decide să rămânem la guvernare, aceleaşi principii şi priorităţi sunt valabile în continuare, pentru că noi considerăm că esenţa UDMR este aceea de a duce spre realizare aşteptările şi priorităţile comunităţii maghiare. Sunt două tabere - una minoritară, cealaltă cu pondere mai mare, care spune că trebuie continuată această guvernare, în cazul în care, după încă o discuţie foarte detaliată cu partenerii noştri de guvernare, putem să ajungem la concluzia că îşi asumă realizarea acelor priorităţi pe care noi le-am avut fixate din martie şi care nu s-au realizat”, a spus Rozalia Biro.

 

Obiectivele UDMR constau în înfiinţarea Facultăţii de Medicină cu predare în limba maghiară la Târgu Mureş, construirea tronsonului Borş - Suplacu de Barcău al Autostrăzii Transilvania, legiferarea autonomiei culturale, legiferarea posibilităţii de arborare a unor steaguri locale, precum şi ”o descentralizare mult mai accentuată”.

 

Pe de altă parte, la Cluj-Napoca, Consiliul Permanent al UDMR s-a întrunit și a decis ca UDMR să iasă de la guvernarea cu PSD.

 

Decizia finală va fi luată în 13 decembrie la Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR.

Comentarii Facebook