Prefectul Gheorghe Vușcan l-a mustrat pe Uioreanu: Groapa de la Pata Rât are PROBLEME MARI - FOTO

 

Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vușcan, se arată nemulțumit de stadiul proiectului de finanţare din fonduri europene ”Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj” - în zona Pata Rât. 

 

Prefectul judeţului Cluj a fost însoţit de către directorul Agenţiei judeţene de Mediu, cât şi de către directorul Gărzii de Mediu Cluj. S-au purtat discuţii cu reprezentantul constructorului şi reprezentantul Consiliului Judeţean Cluj. 

 

Lucrarea în cauză se află la al III-lea termen de finalizare (05.05.2012 – 31.12.2012) prelungit până în 19.10.2014.

 

Valoarea proiectului este de aproximativ 130 de milioane lei, stadiul de execuţie de aproximativ 70%, iar ca obiective intenţionate: 1 celulă de depozitare, platforme utilate de procesare a deşeurilor.

 

Prefectul judeţului Cluj a constatat ”amplasarea neadecvată a acestui obiectiv în actuala locaţie, în anul 2009, din cauza zonei de deal care determina costuri suplimentare însemnate la transportul în pantă cu o înclinaţie de peste 10%, pe o distanţă considerabilă, a întregii cantităţi, până la staţia de selectare aflată pe cel mai înalt punct al complexului, pe platformă.

 

După selectarea manuală a materialelor reciclabile, aspect nefiresc pentru o investiţie europeană în anul 2014, toate fracţiunile vor fi încărcate şi transportate în celula de la baza dealului.

 

De asemenea, din cauza modului superficial în care s-au efectuat studiile de fezabilitate, respectiv studiile geo (5 foraje la aproximativ 30 ha teren), au apărut costuri suplimentare cu lucrări de reconsolidare a versantului, generate de alunecări de teren şi de apariţia izvoarelor de suprafaţă”. 

 

Prefectul judeţului Cluj le-a amintit tuturor celor prezenţi că proiectul a ieşit de mult din estimările iniţiale de finalizare ale unei asemenea investiţii, iar problemele ecologice care afectează imaginea Clujului nu mai pot continua prin alocări de noi termene de finalizare.

Comentarii Facebook