Ponta despre taxa auto: Trebuie să îndreptăm aberaţiile


Ponta a anunţat că ar putea fi scutiţi de la plata taxei auto de primă înmatriculare o parte dintre şoferi.

Premierul Victor Ponta a declarat că taxarea vehiculelor înmatriculate înainte de anul 2007 este o "aberaţie".

"Trebuie să încercăm să îndreptăm aberaţiile, iar prima dintre aberaţii era referitoare la maşinile de dinainte de 1 ianuarie 2007, înainte să intrăm în Uniunea Europeană. Deci, are omul o Dacie care face 300 euro şi plăteşte o taxă de 3.000 euro, sigur că e o aberaţie", a spus Ponta, potrivit realitatea.net.

Anul trecut, fostul Guvern a decis că pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 taxa de poluare trebuie achitată de către cumpărător la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor.

Taxa, denumită "de primă vânzare", este percepută cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa de poluare.

Laszlo Borbely, ministrul mediului de la acea dată, arăta că aproximativ 110.000 de autovehicule înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007, în general maşini cu norma de poluare Euro 3 şi 4, şi-au schimbat proprietarii, iar taxa de primă înmatriculare nu a fost achitată.

Guvernul de la acea dată a decis, pe fondul dificultăţilor administrative de colectare, ca taxa de primă vânzare să fie suspendată până la 1 ianuarie 2013, iar cei care au plătit-o deja să-şi primească banii înapoi.

În condiţiile în care a fost suspendată doar până la începutul acestui an, taxa de primă vânzare auto este din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie.

Comentarii Facebook