Miercuri 23 Aprilie

Politician clujean, implicat într-un scandal în Parlamentul European. Europalamentarul Daniel Buda, acuzat că a făcut lobby pentru o companie chinezească

Daniel Buda este implicat într-un scandal din Parlamentul European, el fiind acuzat că ar fi semnat o scrisoare pentru Comisia Europeană, pentru a face lobby în favoarea Huawei. El neagă că acesta i-a fost intenția

Ziarul belgian Follow The Money îl acuză pe europarlamentarul clujean Daniel Buda că ar fi semnat o scrisoare către Comisia Europeană, prin care ar fi cerut modificarea unei legi în favoarea Huawei. Este vorba despre un proiect care nu i-ar fi permis companiei chinezești să implementeze rețele de telecomunicații 5G în Uniunea Europeană. Pe lângă Daniel Buda, scrisoarea ar fi fost semnată de alți șapte europarlamentari, dintre care doi sunt români: Tudor Ciuhodaru și Cristian Bușoi.

Știri de Cluj l-a contactat pe Daniel Buda, care a susținut că în această scrisoare nu a apărut nicio „referire la Huawei sau China”. De asemenea, el a afirmat că a fost de acord cu conținutul scrisorii doar pentru că aceasta promova creșterea accesului la internet în zonele rurale.

432456056_939546614191931_3261718952843180624_n.jpg

Redăm în întregime mesajul dat de europarlamentarul Daniel Buda pentru Știri de Cluj:

Aș dori să clarific în mod categoric câteva aspecte esențiale:

1. Nu am avut niciodată vreo legătură, întâlnire sau contact cu autorități, lobbyiști, reprezentanți chinezi sau orice alte persoane asociate cu acest subiect.

2. Scrisoarea la care faci referire a fost primită de la europarlamentarul Martusciello pentru a fi semnată, ceea ce reprezintă o practică obișnuită în Parlamentul European. Menționez ca nicăieri nu apare în cuprinsul scrisorii vreo referire la Huawei sau China.

În ceea ce privește acordul meu asupra scrisorii, trebuie să subliniez că mi-a fost adusă în atenție printr-un rezumat “summa summarum” pregătit de echipa mea, care m-a informat că și alți membri ai Comisiei AGRI au semnat-o.

În mod cert, acordul meu față de această scrisoare a fost dat având în vedere referințele la necesitatea accesului la internet de bandă largă în zonele rurale. Fermierii se confruntă cu dificultăți majore în procesul de digitalizare din cauza lipsei conectivității la internet. De fapt, în timpul dezbaterilor din Comisia pentru Agricultură pe tema revitalizării zonelor rurale, principala condiție evidențiată a fost accesul la internet.

Chiar și astăzi, în timpul discuțiilor despre transportul animalelor, s-a subliniat faptul că lipsa accesului la internet împiedică utilizarea unor mecanisme esențiale de trasabilitate, precum sistemul TRACES.

Cu toate acestea, trebuie să precizez că mecanismele tehnice și metodele de implementare ale acestei dezvoltări depășesc aria mea de expertiză. Singurul aspect pe care îl cunosc este că Comisia Europeană a alocat fonduri pentru dezvoltarea internetului în toate regiunile sale, iar instituțiile europene își manifestă și astăzi o preocupare continuă legată de internet, deoarece nu poți vorbi nici de zone rurale, nici de medicina de calitate, nici învățământ de calitate în lipsa accesului la internet.

Ceea ce este cert este că orice acord din partea mea s-a referit strict la dezvoltarea infrastructurii digitale în zonele rurale, fără nicio influență externă sau internă.

În toate demersurile mele, am acționat întotdeauna – și voi continua să acționez – cu bună-credință, pentru a sprijini activitatea fermierilor, respectând cu strictețe toate obligațiile legale și morale” a transmis Daniel Buda.

Comentarii Facebook