PMP și-a anunțat candidatul pentru Primăria Cluj-Napoca! Ce proiect important are profesorul Avram Fițiu


Partidul Mișcarea Populară și-a prezentat, miercuri, candidatul la Primăria municipiului Cluj-Napoca, de la alegerile locale din această toamnă.

În urmă  cu șapte opt luni de zile m-am văzut în fața unei misiuni destul de dificile. Mi-am dat seama că pentru alegerile locale, care erau programate atunci pentru luna mai, vor fi greu de trecut de PMP Cluj fără a avea un candidat bun pentru Primăria Cluj-Napoca. Am început o serie de căutări, iar în faza finală a acestor căutări am avut 5 personalități locale din mediul de afaceri, mediul universitar pe care le-am sondat. Fiind un om foarte practic, am văzut că există o problemă pe care acești candidați o aveau: Nu aveau un plan de acțiune concret. Din acest motiv, în cele din urmă am găsit un candidat care astăzi se află printre noi și care vine cu un singur proiect, un proiect cupolă, care peste 4 ani de zile va duce municipiul Cluj-Napoca în topul european, pentru că în 2024, Cluj-napoca va deveni Capitală Europeană Verde, iar omul care va face acest lucru posibil este domnul profesor Avram Fițiu”, a declarat președintele PMP Cluj, senatorul Lungu Vasile-Cristian.

Proiectul candidatului PMP este unul bazat pe ideea de ecologie și sustenabilitate, proiect prin care Clujul să poată candida la postul de Capitală Verde Europeană.

Vorbim de un concept pe care Uniunea Europeană l-a lansat de vreo  10 ani, prin care a pus în competiție mari capitale europene și orașe mari, cu peste 200.000 de locuitori care își doreau să aspire la această titulatură de capitală verde europeană. Anul acesta este Lisabona, iar în ultimii 10 ani de zile am avut mari orașe din Europa care au jucat această candidatură”, a declarat profesorul Avram . 

Este un concept european care vine și se mulează pe noua provocare a Europei, de schimbare climatică, anunțată în luna decembrie la nivel de Comisie Europeană și în Parlamentul European și anume Green Deal. Proiectul își propune să ducă Europa până în anul 2050 la un nivel neutru de carbon. Pentru a putea ajunge la acest obiectiv, unul dintre componentele cele mai importante ale acestui proiect se numește Oraș Capitală Verde, care este structurat ca și metodologie pe șase capitole mari și late”, a continuat profesorul.

Pentru a putea atinge aceste obiective și a candida la titlul de capitală europeană verde, spune candidatul PMP, marile orașe trebuie să investească cel puțin 4 ani de zile în proiecte majore de infrastructură verde, pe habitat, pe mobilitate alternativă, pe biodiversitate, deșeuri sau gestiunea apei. 

Din acest motiv, în această toamnă lansăm acest proiect politic, primul de acest fel din România, și îl prezentăm în contextul în care vrem să trecem de la o cosmetizare ecologică pe care o vedem prezentă în câteva orașe, implicit în Cluj, la o transformare radicală pe o bază structurală într-un oraș capitală verde”, a mai spus Fițiu.

Conform profesorului, această inițiativă include numeroase schimbări la nivelul infrastructurii orașului, inclusiv în ceea ce privește aglomerația din trafic, reutilizarea deșeurilor sau stimularea producției alimentare locale.

La nivel național, PMP peste 2000 de candidați la alegerile locale.

8e8bed90b7db0d63ad71b597e985ccc0.jpeg

Comentarii Facebook