Pietonalizarea Centrului Istoric al Clujului propus prin noul PUG. Vezi noile sensuri UNICE și PARCĂRI - EXCLUSIV

 

Arhitecții care lucreză la noul Plan Urbanistic General Cluj-Napoca au prezentat primele rezultate ale muncii lor. În centrul istoric vor apărea pietonale, sensuri noi de circulație, dar si trei parkinguri.

 

Conform planșei, zone pietonale vor apărea în Piața Unirii, inclusiv o parte din strada Iuliu Maniu. De asemenea, se propune pietonalizarea pe strada Universătății, strada Mihail Kogălniceanu și strada Baba Novac, în fața Bastionului Croitorilor.

 

În plus, arhitecții mai propun ca o bună parte din Piața Mihai Viteazu să fie pietonală.

 

În privința traficului, cei care au lucrat la modificarea PUG propun un sens unic pe malurile Someșului, dar și trei parkinguri, în Piața Mihai Viteazu, în fața Parcului Operei, din spatele Teatrului Național, dar și pe strada Avram Iancu.

 

Parcarea subterană din Piața Mihai Viteazu a mai fost pusă în discuție, dar s-a spus că există o magistrală de apă, iar proiectul a fost sistat. ”Este o magistrală, dar acolo trebuie studiată atent problema, pentru că magistrala trece pe o latură a pieței și are niște distanțe de siguranțe, dar acestea lasă loc pentru un parking. Este o problemă tehnică de rezolvat. Locația a fost marcată pentru că este importantă și strategică pentru centrul istoric. Garajul existent din spatele Pieței, a Halei Agro, nu funcționează. Are poziție neatractivă. Se și vede, dovada că este gol”, a explicat arhitectul Eugen Pănescu, unul dintre cei care a lucrat la propunerile pentru noul PUG.

 

El a explicat și proiectul de pietonalizare a Pieței Unirii. ”Tendința este de a izola niște zone, unde pietonul are prioritate. Dar asta poate să însemne că mai circulă o mașină sau că se mai lasă o bandă, dar spațiile importante trebuie pietonalizate. Pentru Eroilor nu se pune problema închiderii că nu se poate, deocamdată, dar la Piața Unirii noi susținem pietonalizarea. Credem că trebuie și intrat în implementarea proiectului. Latura de vest a Pieței Unirii, unde e Diesel -ul, se poate închide imediat, deoarece funcționează numai ca și parcare, iar cealaltă latură mai trebuie testată”, a mai spus Eugen Pănescu.

 

Arhitecții mai vorbesc și de pietonalizarea unei zone din Piața Mihai Viteazu. ”Acolo este o problemă de trafic, dar o porțiune este propusă spre pietonalizare. Pe strada Kogălniceanu nu e o stradă importantă pentru trafic, ci mai mult o zonă de parcare. Acolo stau cei care nu vor să plătească bani la parkingul Primăriei sau plptesc foarte puțin. Strada Kogălniceanu este oricum mai mult o parcare”, a mai precizat Pănescu.

 

Acestea sunt propuneri, care vor fi dezbătute de conducerea Primăriei Cluj-Napoca. Pentru a putea fi aprobat, noul PUG va fi supus dezbaterii publice, iar apoi aprobării Consiliului Local Cluj-Napoca.

 

Propunerile au fost făcute de arhitecți de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, SC Planwerk SRL și SC Bogart Construct SRL.

Comentarii Facebook