Petru Calian: Codul Muncii trebuie discutat cu partenerii sociali!


Deputatul PDL Cluj, Petru Calian, apreciza ca Guvernul trebuie sa isi asume raspunderea pe Codul Muncii numai dupa epuizarea dezbaterilor cu partenerii sociali, sindicatele si patronatele.

"Actualul Cod al Muncii nu mai corespunde cerintelor pietei muncii. Modificarile propuse pot fi adoptate fie prin Parlament, fie prin angajarea raspunderii Guvernului. Daca se opteaza pentru angajarea raspunderii, demersul trebuie sa aiba loc doar dupa incheierea tuturor negocierilor cu partenerii sociali, cu sindicatele si patronatele, pentru a nu crea convulsii sociale. Pentru angajarea raspunderii este nevoie, insa, de un consens in coalitie, va trebui gasita o cale de mijloc intre Guvern si acesti parteneri sociali. Din cele 44 de modificari propuse, jumatate sunt in avantajul angajatilor, iar restul si in avantajul angajatorilor", a spus Petru Calian.

Deputatul a adaugat ca pachetul de legi trebuie adoptat prin vot in parlament.

"Prin angajarea raspunderii Guvernului am putea sa avem surprize. Angajarea raspunderii poate fi periculoasa. Prin modificarea Codului Muncii avem o flexibilizare a relatiilor de munca si armonizarea cu cerintele UE", a mai spus Calian.

Deputatul democrat-liberat sustine ca prin noul Cod al Muncii va fi stimulata angajarea pe perioada determinata.

"In Romania, de exemplu, contractele de munca pe durata determinata sunt de 1,8 la suta, iar in Polonia de 23 la suta. Prin modificarile aduse, cautam sa gasim persoane dornice sa se angajeze si pe perioada determinata, care vor lucra cat va fi nevoie pentru a finaliza un proiect, o lucrare, si vom reduce sau elimina munca la negru", a mai afirmat Petru Calian.

Comentarii Facebook