Pasajul de la Tăietura Turcului, un proiect funcțional doar pe foaie: „Orașele civilizate elimină trecerile la nivel cu calea ferată, nu și Cluj-Napoca”


Lucrările la pasajul de la Tăietura Turcului ar urma să înceapă în toamna acestui an, odată cu debutul șantierului pentru tronsonul de cale ferată Cluj-Napoca - Poieni, din cadrul modernizării și electrificarea căii ferate Cluj-Episcopia Bihor. Administrația promite realizarea acestui proiect de infrastructură de ani de zile, cu toate acestea nu au fost puse la punct toate lucrurile nici până în ziua de astăzi. Cei de la Asociația Pro Infrastructură trag un semnal de alarmă, aproape de gara centrală și de viitorul punct de oprire al trenului metropolitan „Tetarom”, „s-a proiectat o soluție de haltă rurală: două amărâte de peroane unde călătorul merge peste șine ca să ajungă pe celălalt sens”.

Pericolul este evident, spun specialiștii, care cer oficialilor CFR și Primăriei Cluj-Napoca să prevadă de urgență la Tăietura Turcului/Tetarom o SUBtraversare pentru pietoni, cicliști și persoane cu mobilitate redusă și să blocheze cu gard și/sau panouri fonoabsorbante trecerea nepermisă, demonstrând că orașul vrea să fie cu adevărat unul modern, atent la cetățenii săi, indiferent cine sunt ei.

Bariera eternă Tăietura Turcului din buricul Clujului. Aproape de gara centrală și de viitorul punct de oprire al trenului metropolitan "Tetarom", s-a proiectat o soluție de haltă rurală: două amărâte de peroane unde călătorul merge peste șine ca să ajungă pe celălalt sens.

Să ne imaginăm un om obosit și grăbit care-și vede trenul oprit la peronul opus. Între el și trenul spre casă mai este "doar" trecerea la nivel pe care o traversează rapid. Dar pe firul celălalt vine un InterCity cu viteza maximă 120 km/h, cât e prevăzută în actualul contract de modernizare. Pericolul e evident.

Orașele civilizate elimină trecerile la nivel cu calea ferată. Nu și Cluj-Napoca. Proiectul de reabilitare a liniei Cluj-Episcopia Bihor prevede un pasaj rutier nou la celebra Tăietură a Turcului, dar păstrează și trecerea la nivel! Așadar, șoferii primesc un viaduct rapid și sigur, iar "loserii" de pietoni și "hipsterii" care vor transport verde cu trenul metropolitan sunt lăsați să-și riște viața.

În discuțiile pe care le-am avut în mai multe cazuri din țară, am observat că de linia ferată se ocupă CFR, de șoferi se îngrijesc primăriile, dar de confortul și siguranța călătorilor, a pietonilor și a bicicliștilor nu îi pasă nimănui. În plus, atât antreprenorii cât și CFR au tendința de a proiecta ieftin și simplu (și prost), așa că trântirea unei treceri la nivel e o variantă la îndemână și profitabilă.

Primarii care avizează asemenea inepții ar trebui să înțeleagă că reconstrucția liniei crește atât viteza maximă a trenurilor cât și frecvența lor. Ambele cresc timpul de așteptare la barieră! Unele nici nu se mai ridică între două trenuri, spre bucuria alegătorilor primarului.

Chiar și când se proiectează un pasaj denivelat lucrurile nu decurg mai bine. SUPRAtraversarea căii ferate este permisă de CFR doar la aproape 10 metri înălțime. Pietonul trebuie să urce până acolo și apoi să coboare.

Pe Sighișoara-Curtici CFR ne "încântă" cu niște pasarele deloc atractive pentru călători. În loc să se cațăre pe ele, oamenii preferă să se ducă la capătul peronului unde se termină gardul dintre linii (de ce să fie un pic mai lung?!) unde coboară peronul înalt și merg pe jos peste șine.

O soluție decentă aleasă de țările civilizate în mediul urban este SUBtraversarea printr-un pasaj atent desenat de un arhitect și bine iluminat. Pietonii, bicicliștii și persoanele cu mobilitate redusă coboară doar 2,5 metri, în loc să urce 10. Concomitent, se instalează garduri de-a lungul căii ferate pentru a bloca trecerile periculoase prin locuri neamenajate.

ACUM este momentul potrivit ca la Tăietura Turcului să se prevadă o astfel de SUBtraversare, în cadrul contractului de reabilitare a căii ferate! Ulterior va fi foarte scump și complicat birocratic, deci practic nu se va face.

Cerem oficialilor CFR și ai Primăriei Cluj-Napoca să prevadă de urgență la Tăietura Turcului/Tetarom o SUBtraversare pentru pietoni, cicliști și persoane cu mobilitate redusă și să blocheze cu gard și/sau panouri fonoabsorbante trecerea nepermisă, demonstrând că orașul vrea să fie cu adevărat unul modern, atent la cetățenii săi, indiferent cine sunt ei.

Vom semnala reprezentanților Comisiei Europene (DG REGIO, JASPERS) problema acestor soluții primitive și lipsite de siguranță adoptate în aglomerările urbane din România”, transmit cei de la Asociația Pro Infrastructură.

1.jpeg

2.jpeg

Citește și: Boc promite iarăși că se face Pasajul de la Tăietura Turcului

Comentarii Facebook