Parlamentarii și-au votat SUPER IMUNITATE

 

Parlamentarii au votat, marţi, 22 ianuarie, modificările la Statutul deputaţilor şi senatorilor, care le conferă ”super imunitate” în fața legii.

 

Deputatul sau senatorul aflat în conflict de interese, constatat prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă se sancţionează disciplinar cu interzicerea participării la lucrările Camerei din care face parte deputatul sau senatorul pe o perioadă de cel mult 6 luni”, se arată în forma adoptată.

 

Cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a parlamentarilor va trebui să conţină ”indicarea cazului prevăzut în Codul de procedură penală şi motivele concrete şi temeinice care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei”.

 

În plus, parlamentarii din Comisia de Statut au eliminat prevederea potrivit căreia ”mandatul unui senator sau deputat încetează la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care se constată existenţa unei averi nejustificate şi a stării de incompatibilitate”.

 

Parlamentarii au votat și pentru menţinerea prevederii potrivit căreia pot exercita funcţii sau activităţi în domeniile didactic, al cercetării ştiinţifice ori ale creaţiei intelectuale, precum şi în alte domenii stabilite de lege.

 

Noul statut mai prevede că ”angajaţii cu carte de muncă sau contract civil al unui Birou parlamentar pot fi reangajaţi în biroul aceluiaşi deputat sau senator şi în noul mandat, în cazul realegerii acestuia”. De asemenea, ”membrii familiei deputatului sau senatorului ori rudele/afinii acestuia până la gradul al III-lea nu pot fi angajaţi la respectivul birou parlamentar”.

Comentarii Facebook