Duminica 28 Aprilie

Opoziția în Consiliul Local Cluj-Napoca (Parlamentul local) nu poate trece niciun proiect. Totul este decis de primar și PNL


Un răspuns primit de deputatul independent Adrian Dohotaru arată că numai 0,1% dintre proiectele aprobate în ”Parlamentul local”, Consiliul Local Cluj-Napoca, aparțin opoziției, restul sunt cele propuse de primarul Emil Boc și de consilierii puterii. 

Că nu prea există dezbateri în Consiliul Local la Cluj știam. Știam și că dacă vrei să treci un proiect de Hotărâre de Consiliul Local trebuie să o faci prin primar (76% din HCL adoptate) sau primar și consilieri (19%). Nu am situația exactă, dar fac pariu că în proporție de 99% sunt consilierii puterii.

Dar că opoziția e chiar așa inexistentă, nu știam. Nu cred că e vorba doar de calitatea opoziției, ci sunt trei probleme sistemice:

1. atenția publicului e pe Guvern și Parlament, unde din opoziție chiar mai poți trece proiecte legislative, nu pe democrația locală sau județeană, dominată de, vb aia, „baroni”.

2. Consilierii locali sunt plătiți nu cu un salariu, ci cu o indemnizație de vreo 800 de lei pe lună, ceea ce presupune că fac muncă de reprezentare în afara jobului regulat. Asta le oferă mai puțin timp să se profesionalizeze.

3. Pentru a nu valida opoziția, proiectele de HCL sunt respinse din start de putere, ceea ce poate consolida puterea și descuraja opoziția să depună proiecte, dar dăunează democrației locale.

Sunt curios care e situația pe alte orașe, dar acesta e răspunsul Primăriei Cluj la o cerere pe 544: ”În perioada 2012-2020, procentul proiectelor de hotărâre propuse de către consilierii locali ai opoziției și aprobate este de 0,01%”.

Sigur, poți face scandal din Consiliul Local, opoziție pe proiecte prost gândite, dar oamenii te trimit acolo și ca să promovezi cauze, idei și proiecte. Sunt curios în ce măsură se va îmbunătăți situația în perioada următoare, dar o cultură instituțională închistată nu se va schimba de la un ciclu electoral la altul”, a explicat Dohotaru.

Desigur, opoziția din Cluj-Napoca nu prea există, pentru că PSD Cluj s-a auto-dinamitat în ultimii ani. Prin fuziunea PDL cu PNL s-a distrus și bruma de șansă pentru a avea o opoziție. Acum, toți ochii sunt ațintiți pe USR-Plus.

Comentarii Facebook