Olimpic la fizică, absolvent al unei celebre universități, despre dublul „punctaj perfect” la olimpiadă al lui Nicușor Dan: „E mitic de INCREDIBIL și RAR”

„Mitic de incredibil”: Nicușor Dan, punctaj maxim doi ani la rând la Olimpiada Internațională de Matematică. Un fost olimpic explică de ce contează

Într-o postare, Vlad Ionescu – fost olimpic român la fizică, absolvent al Imperial College London și antreprenor în tehnologie – scoate în evidență o performanță pe care, spune el, cei mai mulți nu o realizează pe deplin: Nicușor Dan a obținut punctajul maxim la Olimpiada Internațională de Matematică (IMO) în ambii ani în care putea să participe.

„La Olimpiada de mate, nu e ca la sporturi. Fereastra de oportunitate e foarte mică: doar doi ani. Înainte de clasa a 11-a nu ai pregătirea, iar după a 12-a nu te mai primesc. Să iei nu doar medalia de aur, ci chiar punctaj perfect în ambii ani nu este doar extraordinar. Este mitic de incredibil și de rar, scrie Ionescu.

Postarea are și un subtext puternic politic: în contextul candidaturii lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale, Vlad Ionescu sugerează că astfel de realizări ar trebui să conteze mai mult decât atacurile superficiale.


Într-o altă postare, Vlad Ionescu povestește de ce a ales să plece din România, deși nu și-a dorit niciodată acest lucru: „Nu am visat să plec din România. Dar am fugit de corupție – și, odată cu mine, au fugit și cei mai buni colegi ai generației mele.”

După ce a fost admis la Poli – Calculatoare, într-o grupă cu 14 olimpici, Vlad și-a dat seama rapid că mediul din România nu-i oferea viitorul pe care și-l dorea: „Pereții facultății stăteau să cadă, materia era învechită, în metrou erau golani, pe stradă erau golani, instituțiile statului nu mergeau decât cu pile.”

„Nimic ce făceam nu era bine – dacă nu dădeam șpagă eram prea «cuminte» și «nedescurcăreț». Dacă încercam să fiu golan, nici nu era în caracterul meu, și nici nu eram privit bine de societate”, adaugă el.

A plecat cu un împrumut britanic pentru studii și a fost acceptat la Imperial College London. Ulterior, a lucrat în companii de tehnologie de top din Marea Britanie și SUA și a strâns 45 de milioane de dolari de la investitori pentru produse folosite acum de corporații globale.

„Din cei 14 olimpici, 13 am plecat imediat. Al 14-lea, cel mai «patriot», a rezistat o vreme – până ce i-a făcut și lui Google o ofertă pe care n-a putut s-o refuze. Azi lucrează în Zürich.”

„Mi-am dat seama că pentru ca România să se schimbe, e nevoie de ceva radical: de cineva cu o credință de neclintit într-o valoare complet absentă până acum din politica românească – integritatea.”

„E nevoie de un tocilar, ca noi, cu o viziune idealistă, care are curajul să creadă că se poate. Și cel mai mult, e nevoie de cineva care poate să își folosească inteligența să se ridice împotriva golanilor.”

„Unul din cei doi candidați este motivul pentru care pleci din România. Celălalt – motivul pentru care ai rămâne.”, a încheiat fostul olimpic la fizică.

Comentarii Facebook