Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj se prabuseste!

 

Muzeul National de Istorie  a Transilvaniei din Cluj sta sa se prabuseasca. Specialistii de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca au confirmat ca deteriorarea cladirii poate duce la prabusirea acesteia.

 

Potrivit Gazeta de Cluj, directorul muzeului a invitat toate autoritatile sa vada starea avansata de degradare in care se afla cladirea, dar doar senatorul de Cluj Alexandru Cordos a onorat invitatia.


Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca are in momentul de fata toti peretii crapati. Unii dintre ei stau, de-a dreptul, sa cada, iar pericolul este unul major pentru majoritatea obiectelor de patrimoniu. Vitrinele din salile de expozitii au disparut, iar igrasia este prezenta in toata cladirea.



"Putem sa mai amenajam expozitia in actuala cladire, cu riscul ca intr-o buna zi sa se prabuseasca? Chiar si numai in vederea consolidarii subzidirilor cladirea trebuie golita. Pe de alta parte, doreste Clujul sa ramana cu un asemenea muzeu? Viitoarea candidatura a orasului nostru pentru onoarea de a deveni Capitala Culturala Europeana impune masuri radicale. In ciuda marilor merite culturale ale Clujului, socotesc ca, fara un sediu pentru Filarmonica si fara un muzeu de istorie intr-o cladire istorica si reprezentantiva in centrul orasului, nu avem nicio o sansa", a declarat Ioan Piso, directorul MNIT, pentru Gazeta de Cluj.

 

Cititi tot articolul pe Gazeta de Cluj 

Comentarii Facebook