Mircia Giurgiu va propune la OSIM inregistrarea ca produse traditionale a obiectelor din lemn facute de moti

Deputatul clujean Mircia Giurgiu va cere, printr-o adresa, la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, inregistrarea ca produse traditionale romanesti a obiectelor din lemn facute de locuitorii din zona Muntilor Apuseni.

 

"Voi depune o adresa la OSIM pentru recunoasterea acestora ca obiecte traditionale romanesti. Voi avea si o discutie cu ministrul Tabara despre aceasta situatie", a declarat Mircea Giurgiu.

 

El vrea ca locuitorii din Muntii Apuseni din judetele Alba, Arad, Bihor, Cluj si Hunedoara sa aiba o marca proprie, de genul "produs in Apuseni". De marca vor beneficia doar cei care au carnet de mot si care fac de sute de ani astfel de produse din lemn. In acest fel, produsele ar urma sa fie protejate impotriva unor obiecte similare, produse in alte parti, si care au o calitate mult mai slaba.

 

Potrivit deputatului clujean, o mare parte dintre locuitorii din Muntii Apuseni isi castiga existenta prin practicarea meseriei de prelucrare a lemnului in scandura, sindrila, grinzi fasonate, barne, butoaie, ciubere, donite, araci de vie, furci de lemn, cozi de unelte, oisti de caruta si alte asemenea produse.

Comentarii Facebook