Miercuri 1 Februarie

Ministrul Muncii se laudă că „sare în ajutorul” pensionarilor: „Nu voi semna niciodată o reformă care să conducă la sărăcirea cetățenilor români”


Ministrul Muncii, Marius Budai, a declarat, după întâlnirea cu Comisarul European pentru Locuri de Muncă și Drepturi Sociale, Nicolas Schmit, că Guvernul cere flexibilitate în ceea ce privește pensiile românilor, spunând, de asemenea, că are convingerea că vor obține această flexibilitate din partea Comisiei, „atât în ceea ce privește procentul de 9,4, cât și termenul stabilit pentru anul 2070”.

Susțin orice reformă care se raliază la tot ce înseamnă prevederile Tratatului UE, dar nu voi semna niciodată o reformă care să mențină sau care să conducă la sărăcirea cetățenilor români”, a declarat Marius Budai.

Am avut o întâlnire de lucru cu domnul Nicolas Schmit, comisarul european pentru Locuri de Muncă și Drepturi Sociale, în cadrul căreia am discutat despre situația cetățenilor ucraineni care s-au refugiat în România, dar și despre reforme importante, care vizează piața muncii sau sistemul public de pensii, pe care România și le-a asumat”, a mai adăugat acesta.

I-am explicat domnului comisar european de ce solicit și de ce sunt imperativ când cer flexibilizarea procentului de 9,4 pentru pensii prevăzut în PNRR. Noi vorbim de sistemul public de pensii și am fost de acord amândoi că sustenabilitatea e foarte importantă”, a completat ministrul.

„Între patru și cinci milioane de cetățeni români contribuie în prezent la economiile altor state din Europa”

Însă am arătat că problema sustenabilității apare în contextul în care 4-5 milioane de cetățeni români, care au fost pregătiți de România, contribuie în prezent la economiile altor state din Europa. Acesta este principalul motiv pentru care cerem flexibilizare și am convingerea că o vom obține de la Comisie, atât în ceea ce privește procentul de 9,4, cât și termenul stabilit pentru anul 2070”, a mai explicat Budai.

Sunt conștient că acest lucru nu se va întâmpla mâine, dar trebuie să începem negocierea și să demonstrăm de ce nu ne putem încadra în acel procent”, a scris Marius Budai, ministrul Muncii, pe pagina sa deFacebook.

Peste 120.000 de români în risc de sărăcie

Toată această strategie are patru obiective strategice: asigurarea unui trai decent și combaterea acestei situații de sărăcie, vorbim de modernizarea sistemului de protecție socială, de îmbunătățirea capacității de coordonare a unor astfel de măsuri, dar și de intervenții directe asupra principalelor cauze de transmitere a sărăciei”, a precizat Marius Budăi.


Comentarii Facebook