Ministrul Justitiei vrea sa ii traga la raspundere pe magistratii care comit erori judiciare, dar, deocamdata, tine la "sertar" proiectul

 

Ministrul Justitiei Catalin Predoiu sustine ca judecatorii si procurorii trebuie sa fie responsabilizati si spera ca in acest an proiectul elaborat de ministerul pe care il conduce, sa ajunga in Parlament, relateaza Gazeta de Cluj.

 

Pana cand il va trimite, insa, la legislativ in vederea adoptarii unei legi, ministrul tine proiectul in "sertar", pentru a obtine suportul celor care lucreaza in sistem. 

 

"Ministerul Justitiei a elaborat un proiect privind raspunderea magistratilor; am incercat sa avem un consens cu vechiul CSM pe acest proiect, intrucat este un proiect delicat, care trebuie sa aiba in spate si suportul sistemului – este ceea ce eu imi doresc: sa castig suportul sistemului pentru acest proiect, asa cum l-am castigat pe cel privind Legea pe mica reforma. Pentru erorile comise cu rea credinta sau din grava neglijenta, exista o raspundere a magistratului. In final exista o consecinta si asupra magistratilor. In acest an, sper ca Romania sa aiba cel putin un proiect trimis in Parlament de Ministerul Justitiei privind responsabilitatea magistratilor, daca nu chiar o lege. Proiectul este elaborat", a declarat ministrul Catalin Predoiu, potrivit Gazeta de Cluj.

 

Ministrul Justitiei spune ca proiectul nu este menit sa sanctioneze magistratul, in primul rand, ci sa-l responsabilizeze si sa creasca increderea cetateanului in judecator.

 

"Atunci cand cetateanul va sti ca are in fata un magistrat mai responsabilizat, in virtutea acestei legi, va avea o alta incredere. In consecinta, si gradul de acceptabilitate a deciziilor instantelor va fi mai mare. Cetateanul se va duce acasa mai impacat cu soarta, chiar daca a primit o decizie nefavorabila, si nu se va gandi sa faca noi apeluri prin care sa aglomereze alte instante, numai pentru ca nu are incredere in judecator. Trebuie sa recastigam increderea in judecator".

 

Sursa Gazeta de Cluj

Comentarii Facebook