Ministerul Transporturilor va descentraliza lucrările CNAIR către autoritățile locale. Clujul va gestiona centura metropolitană


Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, marți, la Călărași, că centurile ocolitoare, așa cum este și centura metropolitană a Clujului, vorfi predate administrațiilor locale. 

Cauza acestei decizii este aceea că, în acest moment, compania națională este „sufocată” de proiecte.

S-au făcut paşi importanţi în asocierea Consiliilor Judeţene Galaţi, Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi pentru drumul transregio de la Galaţi-Brăila la Călăraşi şi face parte această asociere din ceea ce am anunţat că doresc să fac. Aici s-au făcut paşi importanţi şi se vor face în perioada următoare şi anume faptul că lucrări de acest tip plus lucrări pentru variantele ocolitoare vreau ca Ministerul Transporturilor şi anume CNAIR-ul să le descentralizeze, să le dea către autorităţile locale.

Explicaţia este simplă, am mai dat-o, o mai spun o dată: în acest moment CNAIR-ul are în gestiune foarte multe proiecte şi, din păcate, este sufocat de toate aceste proiecte şi atunci acest proces de descentralizare este unul pe care îl voi urmări şi îl vom face”, a declarat Sorin Grindeanu, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Călăraşi.

Clujul face documentația pentru Centura Metroplitană

Primăria Cluj-Napoca a început din 2019 procesul de realizare a documentației necesare pentru Centura Metropolitană. Deja ar fi trebuit să fie totul finalizat, dar firma care face studiul de fezabilitate a dat rateuri și termenul a fost prelungit pentru finele lunii martie 2022. 

Următorul pas ar fi aprobarea indicatorilor tehnico-economici de către Guvern și apoi se va putea face licitația. În paralel trebuie găsită o sursă de finanțare. Primarul Emil Boc se bazează pe fondurile structurale și a precizat că proiectul Clujului este pe locul trei între priorități.  Problema este, conform unor surse, că acest loc nu înseamnă nimic, deoarece finanțarea se face pe principiul ”primul venit, primul servit”.

Concluzia este că, dacă Clujul nu va termina la timp și chiar mai repede documentația, am putea pierde finanțarea și proiectul centurii să fi amânat pentru viitor. Fondurile structurale pe care se bazează Emil Boc sunt din exercițiu financiar 2021 - 2027 al UE.

Comentarii Facebook