Managementul deșeurilor funcționează DEFECTUOS de ani de zile în Cluj-Napoca. Ținte ratate în anul 2022


Viziunea strategică pe probleme de mediu a municipiului Cluj-Napoca se află de mulți ani doar pe hârtie. „Clujul verde” eșuează nu doar la colectarea deșeurilor din ultimele săptămâni, ci și la valorificarea și eliminarea acestora de ani de zile.

Potrivit unei analize, în anul 2022 au fost ratate mai multe ținte pentru gestionarea deșeurilor din Cluj Napoca, iar ceea ce vedem astăzi în teren arată că perspectivele de rezolvare a problemelor există mai mult pe hârtie.

Circuitul deșeurilor municipale din Cluj-Napoca constă în preluarea lor de către operatorii de salubritate de la populație și firme (acum Supercom, anul trecut Rosal și Brantner), predarea la RADP pentru depozitare la Platforma temporară în vederea sortării, reciclării, tratării și ulterior transferul la CMID operat de Supercom. Însă, stațiile de sortare și tratare de la CMID au fost predate de contractorul RADP către CJ Cluj doar în noiembrie 2022 și ar trebui să fie utilizate de Supercom. Adică să facă circuitul deșeurilor mai eficient, fără tranzitul la Platforma de la Pata-Rât care nu a dat rezultatele așteptate. 

Prima țintă neatinsă se referă la obligațiile stabilite de Agenția de Protecția Mediului Cluj pentru transferul deșeurilor istorice stocate de RADP și anume 62.500 de tone de transferat anual, timp de 4 ani, cu un grafic de finalizare până la sfârșitul anului 2024.

Însă în decursul anului trecut s-au transferat la CMID din stocul istoric de deșeuri din Platforma temporară doar 5.900 tone, foarte puțin față de cantitatea anuală eșalonată. Astfel, la 30 septembrie 2022, cantitatea de deșeuri rămasă era de 190 mii tone din cele 272 mii, cât exista la deschiderea CMID cu peste 2 ani în urmă.

A doua țintă neatinsă se referă la valorificarea deșeurilor. Pe lângă stocul istoric, la RADP au fost preluate, doar în primele 9 luni din anul trecut, 151 mii tone de deșeuri noi, de la operatorii de salubritate din Cluj-Napoca. Dintre acestea au fost eliminate la CMID puțin peste jumătate și valorificate doar 18 mii de tone. Asta arată că gradul de valorificare la Cluj-Napoca este de doar 12%, mult sub ținta asumată de România de 60% la nivelul anului 2022 pentru deșeurile municipale.

Cu privire la reciclare, RADP nu a prezentat nimic în raportul de la 30 septembrie 2022 și estimăm că din deșeurile preluate circa 40 mii tone au rămas încă pe Platforma temporară.”, explică Calin Groza, consilier local USR Cluj-Napoca și Elena Muscă, consilier județean USR Cluj, care au făcut o analiză cu privire la atingerea țintelor privind gestionarea deșeurilor din Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook