Maghiarii din Cluj votează pentru Parlamentul Ungariei și președinție - VIDEO

 

Circa 3.500 de maghiari din Cluj sunt așteptați la Consulatul Ungariei pentru a vota la alegerile prezidențiale și parlamentare. 

 

Fără îndoială acest moment este unul istoric dacă e uităm din perspectiva maghiarilor de pretutindeni. Este prima dată când maghiarii de peste hotarele Ungariei pot vota la alegerile prezidențiale și parlamentare. După cum știți, după 1 ianuarie 2011, circa 600.000 de maghiari au cerut cetățeia maghiară și s-au înregistrat peste 200.000 de persoane care vor să participe la alegerile din 6 aprilie 2014. 

 

Este mai mult un vot simbolic. Voturile celor 200.000 de maghiari de peste hotare vor conta la un mandat, maxim două în Parlamentul Ungariei, dar este ceva important, pentru că de aproape un secol maghiarii de peste hotare nu au participat la votul din Ungaria.

 

Fiecare persoană va primi un plic, în care se află buletinul de vot și un plic, care se depun la consulate sau se trimit prin poștă”, a declarat Sasz Peter, președintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) filiala Cluj.

 

E foarte bine ca și noi maghiarii care nu trăim în Ungaria avem acum posibilitatea să votăm și votul este un gest simbolic. Toată națiunea maghiară are acum posibilitatea să voteze, cum și românii de pretutindeni au posibilitatea să voteze pentru parlamentul român”, a declarat Soos Sandor, președintele organizației județene Cluj a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT). 

 

Etnicii maghiarii care și-au dobânit și cetățenia ungară pot vota la Cluj, timp de 10 zile, până în 6 aprilie, când vor fi alegerile. 

 

Sunt persoane care au cerut buletine de vot, de aici se preiau, completează și se pot preda. Aceasta este o categorie, dar mai este și o alta care primește buletine de vot acasă, prin poștă și poate să vină să le predea la noi sau să le trimită prin poștă. Noi așteptăm circa 3.500 de oamei aici să preia de la noi buletinele”, a declara consulul Ungariei la Cluj, Magdo Janos.  

 

Maghiarii pot vota prin corespondență până în 6 aprilie. ”Avem exact 2 săptămâni pentru vot. În 6 aprilie va fi votul efectiv, pentru cei care au domiciliul stabil în Ungaria să poată vota în mod normal”, a mai spus Magdo Janos. 

Comentarii Facebook