Maghiarii din Cluj au sarbatorit luni, la Opera Maghiara, noua Constitutie ratificata la Budapesta!

 

Maghiarii din Transilvania au sarbatorit luni, 25 aprilie, de la ora 20.00, la Opera Maghiara din Cluj Napoca, ratificarea de catre presedintele Ungariei, Pal Schmitt, a noii Constitutii.

La Opera Maghiara din Cluj-Napoca a avut loc un concert de muzica simfonica, unde va fi interpretata lucrarea Psalmus Hungaricus, de Franz Liszt. Manifestarea va mai cuprinde si un concert de muzica populara.

Intrarea a fost libera, dar participantii au trebuit sa prezinte un ou vopsit de Paste.

Manifestari similare au avut loc in toata Ungaria la ora 19.00 (ora 20.00 ora Romaniai), dar si in tarile in care traiesc vorbitori ai limbii maghiare. In Romania, a fost organizat numai concertul de la Opera Maghiara din Cluj-Napoca.

Constitutia Ungariei a fost ratificata luni, 25 aprilie, de catre presedintele ungar Pal Schmitt, aliat al premierului conservator Viktor Orban, in ciuda criticilor exprimate in Ungaria si pe plan international, precizeaza MTI si AFP.

Noua Constitutie va intra in vigoare la 1 ianuarie 2012. "Dreptul la libertate prevazut in Constitutie se bazeaza pe Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Acest lucru demonstreaza angajamentul nostru nu doar pentru identitatea noastra nationala, ci si pentru valorile democratice europene", a declarat presedintele Pal Schmitt.

 

Constitutia prevede intre altele lucruri controversate, de inspiratie conservatoare, precum referiri la crestinism, protectia fetusului "de la conceptie" si "responsabilitatea Ungariei pentru protectia maghiarilor care traiesc in afara tarii".

Comentarii Facebook