Licitația privind salubrizarea stradală din Cluj a fost ANULATĂ din nou. Ce riscuri sunt?

 

Primăria Cluj-Napoca a primit marţi, 2 septembrie 2014, decizia CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor), prin care această instituţie solicită anularea procedurii de atribuire a contractului de salubrizare.

 

CNSC a invocat Legea nr. 51/2006, act normativ ce nu are elaborate şi aprobate norme de punere în aplicare. 

 

Pe de altă parte, înaintea începerii licitaţiei, Primăria a solicitat ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice), autoritatea în domeniul salubrizării, să specifice legislaţia care se aplică pentru această licitaţie. Prin adresa cu nr. 187677/7 iunie 2013, ANRSC a răspuns Primăriei faptul că în această procedură se aplică Legea nr. 101/2006, corelată cu OUG nr. 34/2006.

 

Din nou există poziţii contradictorii din partea autorităţilor statului. Pe de o parte ANRSC a spus că se aplică o anumită lege, iar CNSC face referire la o altă lege. Din nou Primăria, în această licitaţie, este pusă la mijloc pentru a decide între deciziile contradictorii ale autorităţile statului. Vă daţi seama cât de confortabil te simţi ca autoritate atunci când instituţiile statului te plimbă între decizii contradictorii”, a precizat primarul Emil Boc. 

 

Clujenii nu vor avea probleme cu salubrizarea stradală, chiar dacă licitaţia privind concesionarea acestui serviciu nu a fost adjudecată. Municipalitatea clujeană are contract în exerciţiu, care se derulează până la finalizarea noii proceduri, cu operatorii de salubritate SC Rosal Grup SA şi Compania de salubritate Brantner Veres SA.

 

Licitația a fost deschisă în toamna anului 2013, iar acum există riscut refacerii ei de la zero. Valoarea contractului este de 137.625.504 lei fără TVA (ambele sectoare 8 ani).

 

Problema este că municipalitatea trebuie să decidă dacă va contesta decizia CNSC pentru a afla un răspuns din partea instanței în privința legii după care să se ghideze. ”Există riscul ca la următoarea licitație să pățim la fel. Trebuie să știm după ce lege trebuie să orgaizăm licitația”, a spus Emil Boc.

 

Decizia o vor lua specialiștii Primăriei. În Moldova, sunt municipalități unde licitația este blocată de 4 ani din cauza acestor probleme legislative. 

Comentarii Facebook