Legea lustratiei a fost declarata neconstututionala

Judecatorii Curtii Constitutionale au decis acest lucru ca urmare a unei sesizari conform legii facute de 29 de senatori si 58 de deputati

 

"Curtea Constituţională a soluţionat, în cadrul controlului anterior promulgării legii, sesizările formulate de 29 de senatori şi 58 de deputaţi referitoare la neconstituţionalitatea Legii lustraţiei, privind limitarea temporară a accesului la unele funcţii şi demnităţi publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist în  perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, se arată într-un comuncat de luni al instanţei constituţionale. Curtea Constituţională a constatat, cu majoritate de voturi, că Legea este neconstituţională", mentioneaza un comunicat al Curtii.

 

 Legea lustratiei fusese adoptata in 19 mai de Camera Deputatilor . Legea prevede limitarea temporară a accesului la anumite funcţii şi demnităţi publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist în  intervalul 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.


Potrivit legii, aceştia nu pot candida şi nu pot fi numiţi, pe o perioadă de cinci ani consecutivi de la intrarea în vigoare a legii, pentru demnităţi şi funcţii publice.

 

Parlamentarii PSD au contestat Legea la Curtea Constitutionala sustinand ca incalca drepturile omului si este nedemocratica si anticonstitutionala. Ei invocau si Rezoluţia 1096/1996 a Comisiei Europene care stipulează că legile lustraţiei nu se pot aplica decât individual, eventualele vinovatii fiind individuale, si nu comune.

 

Motivarea verdictului Curtii Constitutional nu a fost prezentata, urmand a fi publicata in Monitorul Oficial Partea 1.

Comentarii Facebook