Miercuri 24 Aprilie

Kovacs Ekstein Peter: Proiectul de la Rosia Montana, o bomba cu ceas INTERVIU


Fostul consilier prezidential pentru probleme de minoritati spune ca a ales sa demisioneze dupa ce s-a situat pe pozitii antagonice cu presedintele Traian Basescu. Kovacs Ekstein Peter continua sa sustina ca nu este de acord cu proiectul minier de la Rosia Montana.

Stiri de Cluj: Dupa ce ati semnat petitia prin care va exprimati opozitia fata de proiectul minier de la Rosia Montana era de asteptat ca veti demisiona?

Kovacs Ekstein Peter: Nu este vorba despre demisie, ci de adoptarea unui punct de vedere, foarte apasat, Pro Rosia Montana, a domnului presedinte. Asteptarile mele contrare au dus la puncte de vedere antagonice care trebuiau sa fie semnalate intr-un fel.

Stiri de Cluj: De ce ati semnat petitia impotriva proiectului de la Rosia Montana?

Kovacs Ekstein Peter: Cele cuprinse in petitie in buna parte sunt corecte. Nu eu am redactat-o. Sunt acolo studii de ecologie, de impact de mediu, de chestiuni arheologice, chestiuni absolut viabile. Sunt si eu de acord, alaturi de mii de cetateni cu aceasta petitie.

Stiri de Cluj: Presedintele a declarat ca este de acord cu proiectul.

Kovacs Ekstein Peter: Este analiza presedintelui care are ca prim plan, cel economic. Este punctul de vedere al presedintelui. Nu pot eu sa comentez. Eu am fost consilier pe probleme de minoritati si nu am fost consultat. Punctul de vedere al domnului presedinte conteaza.

Stiri de Cluj: Dar cel mai mare adversar al proiectului este comunitatea maghiara.

Kovacs Ekstein Peter: Si eu asa vad ca, majoritatea maghiarilor, dar si cea romanilor, conform unor studii mai vechi, nu este de acord cu acest proiect. Opinia publica, in buna masura, este impotriva acestui proiect.

Stiri de Cluj: De ce nu sunteti de acord cu acest proiect minier?

Kovacs Ekstein Peter: In primul rand, din punctul meu de vedere, este un pericol urias. Se face un iaz urias. Oricand din cauza unor neglijente, ori a altor factori meteorologici poate sa se produca un rau major, din punct de vedere ecologic. Un alt factor este perimetru pe care se va realiza aceasta investitie, peste 2.000 de hectare, unde se vor utiliza sute de tone de cianura. Este un proiect periculos care oricum va aduce atingere mediului inconjurator. Pe de alta parte este o bomba cu ceas.

Stiri de Cluj: Presedintele UDMR va acuza ca nu v-ati consiliat pe aceasta chestiune.

Kovacs Ekstein Peter: In anumite privinte nu sunt de acord cu el. In primul rand, in calitate de ministru al culturii. Apoi UDMR nu are un punct de vedere oficial asupra acestei chestiuni. Pe mine ma deranjeaza ca partidele politice, si nu e vorba doar despre UDMR, se feresc sa exprime un punct de vedere pro sau contra acestui proiect.

Stiri de Cluj: Ce veti face in viitor? Ramaneti in UDMR?

Kovacs Ekstein Peter: Deocamdata imi contemplez viitorul. Ma voi intoarce la Cluj si apoi voi vedea.

Comentarii Facebook