Klaus Iohannis: Europenizarea completă a Romîniei, printre obiectivele principale ale mandatului



Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi seara, la Burxelles, unde a avut întâlniri cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, că România va înregistra progrese în domeniile care o interesează "foarte mult".

Șeful statului a precizat că unul dintre principalele obiective ale mandatului său este "de a finaliza procesul de integrare totală în UE, de a deveni membru acceptat si respectat în nucleul UE".

"Sunt foarte bucuros să spun că am găsit un punct de vedere identic cu al meu, cel al domnului Junker pentru România. Am subliniat dorința mea și a nostră, a românilor, de a finaliza procesul de integrare totală în Uniunea Europeană, de a deveni membru acceptat și respectat. Un lucru pe care l-am menționat și astăzi, europenizarea completă a României, este unul dintre cele mai importante obiective ale mandatului meu", a afirmat Klaus Iohannis, potrivit Realitatea TV.

Președintele a discutat și despre intrarea României în spațiul Schengen, precizând că a primit tot sprijinul din partea președintelui Jean-Claude Juncker.

"Am discutat și am găsit că avem același punct de vedere asupra tematicii Schengen. Domnul președinte m-a asigurat de tot sprijinul pentru România, în chestiunea intrării în spațiul Schengen. Am discutat despre MCV, iar, în câteva zile, vom avea un nou raport pe această speță. România a făcut progrese semnificative în consolidarea instituțiilor statului, în consolidarea statului de drept și a independenței justiției. Am avut puncte de vedere identice, în această chestiune", a mai spus șeful statului.

Iohannis a declarat că este optimist atât în privința aderării la zona euro, cât și a gradului de absorbției a fondurilor europene.

"O temă importantă pentru noi e aderarea la zona euro. Un deziderat al României și românilor. Am căzut de acord, împreună vom lucra pe această speță. Am avut ocazia de a discuta pe fondurile europene. Am solicitat sprijinul pentru a ajuta România să crească gradul de absorbție și ne-a fost promis. Sunt optimist și în această privință. Am discutat despre cel mai recent pact încheiat, în România, în privința cheltuielilor pentru apărare. L-am informat pe domnul președinte că există această înțelegere și a fost apreciat acest lucru", a adăugat Klaus Iohannis.

Comentarii Facebook