Klaus Iohannis, despre violențele jandarmilor: Au trecut deja trei zile şi nu există niciun responsabil

 

Preşedintele Klaus Iohannis susține că s-a așteptat ca cineva să fie tras la răspundere pentru violențele de vineri seara.

 

Au trecut deja trei zile şi nu există niciun responsabil pentru ce s-a întâmplat vineri în Piaţa Victoriei. În orice ţară responsabilă, oamenii aflaţi la conducere, până la această oră am fi avut cel puţin o demisie. Nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea politică pentru ce s-a întâmplat. De ce am ajuns aici? Pentru că un protest legitim a degenerat în violenţe de stradă, cu manifestări agresive. Nu cumva cei care vor să îngenuncheze justiţia şi lupta anticorupţie şi-au dorit crearea unei tensiuni în societate? Ce se va întâmpla dacă vor recurge la înăbuşirea prin violenţă a vocilor României. În ciuda scorului la alegerile din 2016, PSD a tulburat societatea prin măsuri controversate, o guvernare haotică, atacturi repetate la adresa magistraţilor. Avem acum şi o componentă represivă care ridică serioase semne de întrebare cu privire la ce intenţii are acest PSD cu românii”, a declarat Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă susţinută marţi la Palatul Cotroceni.

 

România traversează o stare gravă de tulburare, din cauza violenţelor de vineri seară. Atitudinea civică a fost aspru pedepsită cu gaze lacrimonege, tunuri de apă şi lovituri aplicate cu exces de zel. Este impresionantă mobilizarea românilor din ţară şi de pretitindeni. Mulţi oameni veniţi din diaspora au participat la manifestări. Nu au fost aduşi cu autocarele, au venit din proprie iniţiativă, revoltaţi de modul cum PSD guvernează şi legiferează, de atacturile la statul de drept din ultimul an şi jumătate. Protestele de sâmbătă şi duminică au arătat tuturor adevărata faţă a celor care ies în stradă de mult timp. Românii ştiu să fie civilizaţi, civici, activi şi corecţi, nu îşi merită etichetele primite din partea unor voci irespondabilie în politică. Violenţa şi reprimarea brutală a cetăţenilor nu sunt acceptabile sunt nicio formă. Atacarea femeilor, a copiilor sunt de neconceput pentru un stat european, iar cei vinovaţi trebuie identificaţi şi pedepsiţi, indiferent cine sunt. Soluţia de a dispersa cetăţenii este condamnabilă şi nejustificată. Intervenţia Jandarmeriei a fost disproporţionată. Condamn la fel de ferm acţiunile instigatorilor la jandarmi, în încercarea de a deturna un protest paşnic”, a mai afirmat Iohannis.

 

Președintele le cere membrilor PSD să se delimiteze de ”gruparea care a confiscat partidul”.

 

Actuala conducere abuzează de putere pentru a ataca populaţia, justiţia, pentru a scoate România de pe drumul pro-european şi pro-atlantic. Riscă membrii PSD doar pentru această grupare care a confiscat partidul? Sau îşi asumă responsabilitatea? Nu avem nevoie în continuare de o criză prelungită. Fac un apel la membrii PSD să ia foarte în serios protestele din aceste zile şi să înţeleagă că trebuie să guverneze pentru oameni, nu împotriva lor”, a mai spus preşedintele României.

Comentarii Facebook