Klaus Iohannis despre necesitatea achiziționării unor armamente moderne: Cu un camion și un tanc nu se mai poate câștiga mare lucru


Președintele Klaus Iohannis a vorbit joi, 24 martie, înaintea summitului NATO, despre consolidarea flancului estic, despre care a spus că trebuie echilibrat, astfel încât să fie realizată „o apărare foarte solidă”. Întrebat ce înseamnă acestă consolidare, președintele a explicat că, în afară de o prezență militară, este nevoie de „echipament modern și sofisticat”.

Consolidarea flancului estic se face poziționând forțe armate, evident cu dotarea aferentă. Dacă urmărim războiul din Ucraina, vedem că este nevoie de armament foarte modern. Avem nevoie de apărare antirachetă și altele similare. Cu un camion și un tanc nu se mai poate câștiga mare lucru. Este nevoie de armament modern, sofisticat, care este și scump”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Acesta a subliniat că România s-a angajat să investească în propria securitate. „Securitatea începe de acasă, noi de aceea am decis la ultima ședință a CSAT să creștem alocarea pentru apărare la 2,5% din PIB. Deja la ministerul Apărării se lucrează la un plan îmbunătățit. Ne dorim să avem noi apărarea noastră solidă”, a spus președintele.

Întărirea flancului estic înseamnă evident prezență permanentă, dar sigur, pe noi ne ajută foarte mult și prezența rotațională”, a mai declarat șeful statului.

Președintele a spus că va insista în discuțiile cu aliații ca flancul estic să fie consolidat mai bine. „Agresorul e Rusia și noi trebuie să construim o apărare foarte solidă pe flancul estic”, a declarat președintele. Acesta a salutat anunțul făcut de secretarul general al NATO, privind aprobarea grupului de luptă care va fi poziționat în România, potrivit Digi24.


Comentarii Facebook