Kelemen susține că prin separarea Ținutului Secuiesc nu vrea să fure Ardealul

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, vrea susținere în Parlament a proiectului de lege care vrea ca minoritățile să se instruiască, administreze ”în limba sa proprie”, conform Rezoluţiei de la Alba Iulia, din 1918.

Noi am aşteptat în 2018, dar de fapt de câţiva ani, din partea majorităţii, a politicienilor români să existe o iniţiativă, un gest simbolic la 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România, prin care puncte ale Rezoluţiei de la Alba Iulia pot fi puse în legislaţia românească. Totuşi, au trecut 100 de ani după care o majoritate puternică şi o naţiune care are încredere în sine şi care tratează corect minorităţile ar trebui să se gândească la ce s-a întâmplat în această perioadă şi la Rezoluţia de la Alba Iulia. Dacă această Rezoluţie este baza Unirii, atunci şi acele puncte trebuie luate în serios.

Dacă am văzut că nu există un astfel de gest, am pregătit acest proiect la începutul lunii noiembrie dar am decis să nu îl depunem înainte de 1 decembrie, pentru a nu perturba pregătirile pentru sărbătoarea societăţii româneşti şi a nu exista discuţii, ci să îl depunem după această dată. Nu am discutat cu nimeni despre proiect, nici cu PSD, nici cu ALDE, nici cu partidele din opoziţie, dar eu cred că ar fi nevoie de voturile tuturor parlamentarilor partidelor politice din Parlamentul. Eu aştept o susţinere din partea tuturor forţelor politice din Parlament”, a spus Kelemen.

Acesta a spus că maghiarii nu vor să fure Ardealul. ”Să nu vă fie frică, fraţi români, că nimeni nu vrea să fure Ardealul, acesta este mesajul meu. Loialitatea se poate câştiga prin foarte multe feluri, dar o minoritate etnică va fi loială statului şi ţării în care locuieşte în momentul în care identitatea etnică naţională nu este pusă în pericol”, a mai spus Kelemen.

Conform proiectului de lege, UDMR dorește ca subpunctului 1 din punctul III al Rezoluţiei Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 să devină lege.

În subpunctul 1 al punctului III din Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 se prevede: ”Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”.

Comentarii Facebook