Kelemen Hunor despre autonomia maghiară: În afară de cazurile clinice, reacțiile au fost normale


liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat căă, excluzând "cazurile clinice, care trebuie tratate la psihiatrie", reacţiile la proiectul de autonomie al maghiarilor sunt unele "normale" din partea societăţii civile şi a sferei academice.

"Dacă excludem cazurile clinice, care trebuie tratate la psihiatrie, eu spun că celelalte reacţii sunt unele normale într-o astfel de perioadă, mai ales în ceea ce priveşte reacţia societăţii civile şi a sferei academice. Cel puţin acolo unde am fost eu, la câteva dezbateri, pot să vă spun că există un interes, o deschidere, o încercare de a înţelege ce spunem, dar este şi responsabilitatea noastră de a da câteva explicaţii fiindcă prejudecăţile nu au dispărut cu comunismul",a spus Kelemen Hunor, miercuri, la Sfântu Gheorghe, răspunzând presei în privinţa reacţiilor legate de proiectul de autonomie al UDMR, potrivit Mediafax.

Candidatul UIDMR pentru alegerile prezidențiale a punctat că moştenirea comunismului trăieşte încă atât la maghiari, cât şi la români, şi dacă nu se va reuşi demontarea prejudecăţilor şi a stereotipurilor, atunci nici încrederea, "extrem de necesară pentru o societate puternică", nu va apărea.

"De aceea, am avut câteva dezbateri, întâlniri, nu cu politicieni, ci cu societatea civilă, sfera academică, cu specialişti, şi pot să vă spun că simt o oarecare atenţie şi nu simt ură. Simt o deschidere şi este un lucru extrem de important. Totuşi, au trecut 24 de ani de la căderea comunismului şi oamenii au început să aibă o altă experienţă şi o altă perspectivă de când noi am intrat în Uniunea Europeană. Merg şi văd cum trăiesc oamenii în diferite ţări, în diferite zone, au posibilitatea de a face o comparaţie corectă, au aşteptări deja fixate la un alt nivel decât au avut în anii '90 şi cred că responsabilitatea noastră este de a explica că nici prin autonomie, nici prin drepturile lingvistice, nici prin dezideratele noastre, nu vrem să luăm nimic de la români, nu afectăm în niciun fel interesele României, şi nimeni nu va fi mai sărac sau mai puţin fericit dacă comunitatea maghiară va simţi că există garanţii instituţionale pentru a-şi păstra identitatea naţională. Despre acest lucru vorbim: fiecare om, fiecare comunitate doreşte păstrarea şi conservarea identităţii naţionale", a conchis Kelemen Hunor.

Comentarii Facebook