Justitia din Romania pusa la "zid" de Comisia Europeana

 

Raportul interimar al Comisiei Europene privind justitia din Romania ce urmeaza sa fie publicat in cursul zilei de astazi arata, potrivit Mediafax, ca in Romania cazurile de mare coruptie sunt tergiversate sau sunt primesc solutii controversate.


Nici in ceea ce priveste durata pedepselor aplicate marilor corupti nu stam mai bine. Raportul subliniaza faptul ca pedepsele sunt prea mici si nu descurajeaza coruptia, in 75 % din cazuri fiind aplicate pedepse minime.

 

In plus, potrivit raportului CE, in Romania procesele marilor corupti dureaza prea mult, in toate cazurile invinuitii invocand cel putin o data exceptia de neconstitutionalitate. Astfel, desi Curtea Constitutionala nu admite aceste exceptii, procesele sunt intarziate cate 6 luni. Desi exista un document care prevede amendamente la Legea Constitutionala care ar trebui sa limiteze exceptiile, acesta asteapta aprobarea Parlamentului din septembrie 2009.


 Raportul interimar al Comisiei Europene mai arata ca Agentia Nationala de Integritate (ANI) nu a obtinut progrese si ca, in general, justitia din Romania a avut progrese minime. Tara noastra ar trebui sa urgenteze adoptarea Codurilor de procedura penala si civila. CE ne recomanda cooperarea dintre factorii politici si juridici.

 

Comentarii Facebook