Judecătorii au motivat decizia în cazul Năstase: A dispreţuit instituţiile statului


Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru că a dispreţuit instituţiile statului. Aceasta este motivarea judecătorilor care l-au condamnat.

Motivarea instanţei supreme arată că atitudinea fostului premier nu a fost pe placul judecătorilor: "Organele judiciare sunt în măsură să realizeze un act de justiţie dând o ripostă fermă celor care, de la înălţimea funcţiilor deţinute la un moment dat, au considerat că pot fi mai presus de lege, dispreţuind-o şi încălcând-o. Acest dispreţ pentru finanţele unei instituţii publice, dar şi pentru mii de persoane fizice şi juridice, conturează profilul inculpaţilor care, în schimbul unor avantaje imediate şi de perspectivă, au acceptat să încalce legea, în beneficiul celui mai important şi influent personaj al clasei politice din România anului 2004", potrivit antena3.ro.

În cele 470 de pagini ale dosarului, judecătorii au enumerat probele indirecte care au determinat arestarea lui Adrian Năstase, fără să facă vreo referire la o probă directă.

"- relaţiile apropiate, de prietenie, dintre beneficiar şi finanţator înţelegând prin aceasta, atât persoana care are o contribuţie financiară nemijlocită, cât şi alte persoane care concură, prin faptele lor, la o asemenea finanţare;
- constrângerea fizică sau psihică exercitată de beneficiar asupra finanţatorului;
-  profitul, imediat sau de perspectivă, pe care finanţatorul îl va avea în urma conduitei ilicite asumate, dar care depinde de o acţiune viitoare a beneficiarului".

Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul "Trofeul Calităţii" şi îşi ispăşeşte pedeapsa la penitenciarul Jilava.


Comentarii Facebook