Sambata 4 Februarie

Gitensten avertizează:"România a făcut promisiuni. Le va respecta?”


Ambasadorul Statelor Unite la București, Mark Gitenstein, a avertizat România că trebuie să respecte promisiunile privind respectarea respectarea statului de drept şi reformele economice pentru a nu repeta criza din vară.

"România a făcut promisiuni. Le va respecta? Respectarea tuturor acestor primisiuni poate fi o problemă de viaţă şi de moarte într-o alianţă", a declarat ambasadorul într-un interviu acordat AFP înainte de încheierea mandatului său.

NATO și SUA au ales să instaleze o componentă-cheie a viitorului lor scut antirachetă în România, dar criza politica din vară a atras nemulţumirea Uniunii Europene şi a Washingtonului.

USL, care a preluat puterea în mai, a obţinut o victorie clară la alegerile legislative dar va trebui să coabiteze din nou cu preşedintele Băsescu, al cărui mandat se încheie în 2014.

"Coaliţia aflată la putere are meritul că a spus că va respecta condiţiile acordului de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi criteriile definite de UE pentru ameliorarea sistemului judiciar şi combaterea corupţiei. Ea trebuie să îşi respecte promisiunile", subliniază Gitenstein.

"Pentru moment, toate indiciile arată că va urma această direcţie. Dacă nu o va face, va avea o problemă gravă şi se va confrunta cu o nouă criză", a avertizat el.

El consideră că spectacolul din această vară a "a fost dezagreabil de privit".

"Nu repetaţi această criză!", a declarat el, adresându-li-se oamenilor politici.

"România trebuie să înţeleagă modul în care este percepută în străinătate", în sepcial de investitori, care deja manifestă neîncredere faţă de Europa de Est.

"Trebuie convinşi că statul de drept este respectat, că există transparenţă, că lucrurile sunt previzibile", insistă el.

"Stabilitatea nu este doar pentru investitori. Este importantă pentru nivelul de viaţă al românilor, astfel încât copiii lor să decidă dacă rămân sau nu în ţară", a mai adăugat ambasadorul, care este nepotul unor imigranţi români.

Comentarii Facebook