Garda Secuiasca ameninta manifestarile de 1 Decembrie de la Cluj

Garda Secuiasca, condusa de Csibi Barna, ameninta manifestarile de 1 Decembrie de la Cluj. Membrii gruparii extremiste au anuntat ca vor sa sarbatoreasca 92 de ani de la infiintare.

Sefii Garzii au cerut primariei Cluj Napoca eliberarea unei autorizatii pentru organizarea unui mars in Piata Unirii. Purtatorul de cuvant al administratiei locale, Oana Buzatu a declarat ca manifestarea nu a fost autorizata pentru ca "s-ar suprapune cu evenimentele oficiale organizate de Ziua Nationala a Romaniei".

De 1 decembrie 2009, Garda Secuiasca a organizat o actiune la Cluj Napoca si cativa reprezentanti au fost retinuti de catre politisti. Acestia nu exclud ca si in 2010 extremistii maghiari sa incerce perturbarea manifestarilor oficiale.

Extremistii maghiari au aparut in prim plan si in 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, au afisat o pancarta cu mesajul Tinutul Secuiesc - nu este Romania!". Printre participantii la mars s-au numarat si cativa oficiali: ministrul Sanatatii, Cseke Attila, consulul Ungariei, Szilagyi Matyas, viceprimarul Laszlo Attila.

Liderul organizatiei extremiste Noua Garda Maghiara, Balazsi Pal Gergely, a fost ridicat de politisti clujeni la finalul manifestarilor dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Tanarul avea pe haine insemne fasciste, interzise prin lege in Romania.

Pe haina lui Balazsi Pal Gergely scria "Meine Ehre heißt Treue" (Onoarea mea este loialitatea), un mesaj folosit si de trupele naziste SS.

Comentarii Facebook