Miercuri 24 Aprilie

Gabriel Resources i-a notificat pe Ponta și Iohannis și cere pornirea proiectului de la Roșia Montană

 

Compania Gabriel Resources a a trimis o notificare oficială către Președintele și Prim-Ministrul României prin care solicită demararea uui proces de consultare pentru pornirea exploatării de la Roșia Montană.

 

Pentru evitarea oricăror îndoieli, Gabriel dorește găsirea unei soluții amiabile în acest diferend care să ducă la dezvoltarea proiectului minier, în beneficiul tuturor părților implicate. Gabriel nu a inițiat nicio cerere de arbitraj sau vreun alt demers în instanțele internaționale de arbitraj.

 

Gabriel își menține angajamentul ferm de a dezvolta proiectul minier de la Roșia Montană și rămâne la convingerea că o mină care propune tehnologie de ultimă generație va demonstra beneficiile semnificative ale proiectului.

 

Compania consideră că Proiectul va avea un impact pozitiv asupra percepției internaționale a României, precum și a creșterii economice, pe durata de viață a proiectului, de la primele faze de construcție până la finalizarea etapei de închidere și reabilitare a minei. Cu investiții directe substanțiale în reabilitare și conservare, Proiectul va proteja patrimoniul cultural al regiunii, va stimula alte inițiative ale economiei locale, inclusiv turismul, și va accelera curățarea poluării istorice severe a mediului din Roșia Montană și din zonele învecinate. Roșia Montană va fi un model de dezvoltare durabilă pentru alte mine care urmează să fie construite în România și în Uniunea Europeană”, se arată într-un comunicat de presă al RMGC.

 

Compania se laudă că ”proiectul minier este puternic susținut de comunitatea locală, întrucât va contribui la reducerea sărăciei locuitorilor din Roșia Montană și împrejurimi”. În plus, RMGC susține că ”proiectul a fost analizat în detaliu de autoritățile române competente, precum și de un mare număr de experți internaționali iar concluzia a fost că, așa cum este propus, respectă în totalitate sau chiar depășește cerințele legislației românești și europene, precum și cele mai înalte standarde mondiale din industrie

 

În final, Grupul Gabriel susține că a investit în ultimii 15 ani sume semnificative în dezvoltarea Proiectului, iar ”în prezent nu există nicio certitudine cu privire la procedurile care să ducă la autorizarea Proiectului. Grupul Gabriel consideră că a acționat permanent în spiritul bunei credințe, al corectitudinii și al cooperării în toate raporturile sale cu autoritățile române și cu Statul român, ca partener al său și acționar în acest proiect, pentru a înregistra progrese în autorizarea Proiectului”.

In campanie, mi-am asumat respingerea unor proiecte de exploatare care pun in pericol oamenii si mediul. Astazi, reiterez ideea si va spun ca nu voi accepta proiecte de exploatare a resurselor naturale ale Romaniei fara dezbatere, fara garantarea sigurantei totale pentru sanatatea oamenilor si fara protejarea mediului inconjurator si intereselor comunitatilor locale”, se arata pe pagina de Facebook a președintelui. 

Comentarii Facebook