FMI cere un deficit bugetar de 0,9%, iar Ponta susține că e ”inacceptabil”

 

Negocierile guvernului Ponta cu FMI și Comisia Europeană sunt în impas. Organismele internaționale cer Guvernului să reducă deficitul bugetar pentru anul viitor la 0,9% din PIB, dar Ponta acceptă numai 1,4%.

 

Premierul Victor Ponta spune că nu crede, la acest moment, că acordul României cu FMI va fi "rupt", explicând că este o perioadă de negocieri care pot fi dure, dar arată că un deficit de 0,9% este inacceptabil şi că esenţială este discuţia cu Comisia Europeană, deoarece "acolo sunt marile probleme", potrivit Mediafax.

 

Nu există neînţelegeri cu delegaţia FMI şi CE, discuţiile vor avea loc astăzi la ora 15.00. A existat din partea unor specialişti ai delegaţiei internaţionale ideea că negocierile ar putea să înceapă de la 0,9%. Mandatul meu este să pornim orice discuţie de la deficitul de 1,4%. Nu vom accepta sub nicio formă un deficit mai mic de atât, înseamnă să punem în pericol economia României. Nu este normal să nu schimbăm regulile în timpul jocului. Sper ca informaţia apărută noaptea trecută de la unii specialişti ai Fondului şi ai Comisiei să nu fie concretizată astăzi şi să rămână la nivel tehnic şi nu în discuţiile dintre miniştri”, a declarat pentru Realitatea TV Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru Buget.

 

Vâlcov susține că cifra de 0,9% a fost avansată din cauza unor discrepanţe istorice, venite din 2012 şi 2013, între deficitul convenit şi deficitul bugetar rezultat din plăţi.

Comentarii Facebook