Europarlamentarul Rareș Bogdan, nu agreează proiectul statului anti fake news: „Sunt un absolutist când vine vorba de libertatea de exprimare”


Europarlamentarul liberal, Rareș Bogdan, este de părere că proiectul propus ca o platformă informatică, ce va scana presa online, dar și blogurile și rețelele sociale, pentru a găsi „fake news”, este o idee proastă

Rareș Bogdan, în calitate de vice-președinte al PNL, a transmis că le va cere liberarilor să nu susțină proiectul ce va scana presa online și a oferit mai multe argumente în acest sens.

Sunt un absolutist când vine vorba de libertatea de exprimare. Proiectul descris în link o idee nefericită. De la monitorizare se va ajunge la cenzură, iar ideile, fie că suntem de acord cu ele, fie că nu, trebuie să circule libere. Când vine vorba de libertatea de exprimare, sunt un absolutist. Susțin total cele spuse de Elon Musk acum cinci zile, când a fost rugat să scoată anumite site-uri de pe rețeaua de sateliți StarLink. Nu trebuie să alunecăm către scenarii care riscă să semene cu realitățile din romanul „1984”! Un Minister al Adevărului poate deveni un coșmar”, a declarat vice-președintele PNL.

Citește și: „Surpriză” pe timp de criză. Cine asociază Guvernul, președintele și premierul cu corupția ori incompetența ar putea fi suspect de propagandă rusă

Voi cere PNL, în calitate de prim-vicepreședinte, și Guvernului României, ca membru al echipei de Coordonare a Coaliției, să NU susțină acest proiect. Vă mai dau câteva argumente: Dezinformarea trebuie combătută prin o mai bună informare, credibilă, prin campanii inteligente, explicându-le oamenilor adevărul apelând la logică, la bunul-simț, prin vehicule pozitive”, a mai adăugat europarlamentarul.

Trebuie să educăm, să-i învățăm pe oameni să se informeze, să le fim ghid în acest război informațional. Există oameni onești, de bună-credință care, din necunoaștere, nepricepere, din lipsă de alternativă credibilă, ajung să replice idei propagandistice nocive, dar nu trebuie puși la stâlpul infamiei”, a mai spus acesta. 

Rareș Bogdan susține că oamenii care se lasă păcăliți de informațiile neadevărate care sunt lansate în mediul online prin diferite canale, sunt defapt victime ale acestor procese numite „fake news”: „Sunt victime, nu criminali. Un om care crede despre un demnitar că este corupt nu trebuie suspectat automat că slujește o putere ostilă UE, NATO, SUA, ci trebuie să beneficieze de prezumția de bună-credință. Așa crede el, iar gândul nu poate fi cenzurat. În cea mai mare democrație a lumii, judecătorii, cu Constituția SUA în mână, admit limitări ale libertății de exprimare doar dacă au legătură cu terorismul sau cu pedofilia, dacă țin eu bine minte. Să nu devenim mai catolici decât Papa!”.

Echipa de comunicare a Guvernului a cerut departamentelor de relații publice din toate ministerele printr-un e-mal să desemneze câte un reprezentant în grupul de lucru și să vină vineri, 11 martie, cu observații pe narativele și cuvinte cheie incluse în motoarele de căutare și în parametrii de analiză. 


Comentarii Facebook