Europarlamentarul Daniel Buda: Cum sunt exploatați muncitorii români în sudul Italiei

 

Europarlamentarul Daniel Buda solicită ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrului Muncii, Rovana Plumb şi Ambasadorului din Italia, Dana Constantinescu, să se intereseze de soarta munitorilor români din Italia.  

 

Situaţia lucrătorilor români de pe plantaţiile din sudul Italiei a devenit alarmantă. În provincia Lecce, pe câmpurile din Nardò peste 400.000 de muncitori se confruntă cu grave forme de abuzuri. Acestora le sunt încălcate drepturile într-un mod flagrant, fiind lipsiţi de condiţii propice desfăşurării muncii agricole. Astfel, programul lor de lucru ajunge până la doisprezece ore pe zi, fără a fi prevăzute pauze, fiind obligaţi să muncească şi în orele care ating temperaturi caniculare.

 

De asemenea, spaţiul locativ este unul precar, muncitorii dormind în case deteriorate, de cele mai multe ori fără acces la apă potabilă, curent sau gaz. Deşi plata stabilită este de 4 euro pentru fiecare lădiţă de roşii, aceasta ajunge la 2 euro per lădiţă, fiind reduse cheltuielile cu transportul şi mâncarea.

 

Această formă de sclavagism modern nu trebuie în niciun caz permisă de către autorităţile italiene, tocmai de aceea, le solicit ministrului Afacerilor Externe, Ministrului Muncii şi Ambasadorului României în Italia să intervină de urgenţă şi să ia toate măsurile care se impun cu privire la încălcarea drepturilor românilor care muncesc în acea zonă a Italiei”, a declarat europarlamentarul Daniel Buda.

 

Acesta va solicita reacții, în luna septembrie, și în Parlamentul European, odată cu începerea noii sesiuni parlamentare. ”Voi depune o adresă către Comisarul European pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen, prin care voi aduce la cunoştinţă modul în care lucrătorii români sunt exploataţi în Italia şi de asemenea voi solicita măsuri pentru oprirea abuzurilor la care sunt supuşi”, a mai spus Daniel Buda. 

 

Comentarii Facebook