Europarlamentarul Daniel Buda atrage atenția că România poate pierde fonduri europene

 

Europarlamentarul Daniel Buda atrage atenția că finalizarea procesului de absorbție a fondurilor europene aferente exercițiului financiar 2007-2013 este marea provocare a noului Guvern.

 

Viitorul Guvern și în special viitorii miniștri ai Fondurilor Europene și Finanțelor Publice trebuie să nu uite faptul că principalul obiectiv al României trebuie să fie decontarea liniilor de finanțare a fondurilor europene până în data de 31 decembrie 2015. În exercițiul financiar 2007-2013 țara noastră este singurul stat al UE cu o rată de absorbție sub media europeană, primind critici constante din partea reprezentanților Comisiei Europene pentru probleme care țin de superbirocratizare, hățișul legislativ în procedurile de accesare a fondurilor europene, precum și schimbarea regulilor în timpul jocului.  

 

În acest moment, cu excepția liniilor de finanțare din programul de finanțare 2007 - 2013 care intră pe tranziție, toate celelalte linii de finanțare trebuie să se închidă până în data de 31 decembrie 2015. În situația în care noul Guvern nu va înțelege necesitatea decontării acestor linii de finanțare până în 31 decembrie 2015, România nu va putea deconta anul viitor sumele aferente acestor linii. În consecință, România va fi obligată să plătească banii de la bugetul național. Atrag atenția asupra faptului că gradul de absorbție al fondurilor va scădea simțitor, iar banii europeni necheltuiți de România vor merge către alte state ale Uniunii Europene. Este vorba de aproximativ 30% din suma totală a fondurilor pentru perioada 2007-2013 deoarece, de regulă, în ultimele 2 luni se decontează dosare de plată în valoarea avansurilor și prefinanțărilor primite”, a precizat Daniel Buda.

 

Europarlamentarul crede că România riscă să piardă bani și să crească decalajul de dezvoltare. 

 

Însă, dacă până în data de 31 decembrie 2015 nu se vor deconta nici liniile de finanțare care au ca termen finalul acestui an, România va pierde extrem de mulți bani pentru reconstrucție, dezvoltare, investiții și creare de locuri de muncă, iar decalajele dintre România și celelalte state ale UE se vor adânci simțitor. 

 

Viitorul Guvern și clasa politică din România trebuie să conștientizeze faptul că absorbția fondurilor europene este Alfa și Omega unui act de Guvernare nu doar eficient și responsabil ci absolut necesar pentru garantarea unui minim trai decent pentru români”, a încheiat Daniel Buda.

Comentarii Facebook