Emil Boc îi cere lui Ponta să retragă proiectului de lege privind Roşia Montană

 

Fostul premier Emil Boc îi solicită premierul Victor Ponta să retragă proiectul de lege privind Roşia Montană deoarece este neconstituţional. 

 

Eu cred că, în acest moment, proiectul ar trebui să fie retras de către Guvern din două motive. În primul rând, el este neconstituţional pentru că se conferă unei companii private atribuţii de utilitate publică, ce trebuie să aparţină numai Guvernului sau autorităţilor publice. Până la urmă, compania care exploatează este o companie privată şi nu poate să facă exproprieri în numele statului. Oricum, acolo statul are o participaţie minoritară.

 

Din punctul de vedere al regimului exproprierilor, proiectul de lege este neconstituţional. Pe de altă parte, este neconstituţional şi dacă ne gândim la cazul Rompetrol. Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un proiect de lege cu o temă aproape similară ca idee, în sensul că o asemenea competenţă ţine de Guvern şi nu de Parlament, iar CC în cazul Rompetrol a spus că trebuie să rezolve Guvernul, nu Parlamentul, o asemenea problemă, în consecinţă proiectul, fiind neconstituţional, a trebuit să fie retras de către Guvern”, a declarat Emil Boc.

 

Despre necesitatea unui referendum privind proiectul de la Roșia Montană, Emil Boc a spus că: ”Se va decide oportunitatea lui şi momentul. În democraţie, suveranitatea aparţine poporului, cum spune Constituţia, care o exercită prin organele sale reprezentative şi prin referendum. Fiind o temă importantă nu ar trebui exclus nici referendumul, la un moment dat, din ecuaţie”.

 

Citește proiectul de lege privind exploatarea de la Roșia Montană

Comentarii Facebook