Emil Boc este asteptat de liderii PDL Cluj precum sfintele moaste EDITORIAL FLORIN DANCIU


Se intampla ceva inauntrul PDL Cluj. Brusc, liderii sai sunt cumprinsi de o frenezie comunicationala. S-a inceput prin invocatii la adresa lui Emil Boc vazut drept singura speranta pentru castigarea Primariei Clujului.

 

Cum domnul Boc n-a dat nici un semn, Alin Tise singurul lider valabil al filialei, a sugerat ironic, ca nu numai Emil Boc poate castiga primaria, ci si Daniel Buda, Adrian Gurzau, Mihail Hardau sau chiar ministrul Catalin Baba! Adica a dat de inteles Alin Tise, politicianul adevarat aduce voturi, se bate pentru ele si castiga! Avand in minte si in suflet exemplele luminoase ale lui Traian Basescu si Emil Boc, orice lider al PDL stie (sau ar trebui sa stie) ca adevarata validare vine de la votul direct al alegatorului, atunci cand acesta pune stampila pe numele tau, nu pe liste sau sigle ale unui partid.

Desigur, Alin Tise isi permite aceste afirmatii! In mod normal nu are cum sa piarda presedintia Consiliului Judetean. Ba, mai mult, acum un an, la alegerile pentru conducerea PDL Cluj, a facut un pas in spate iesind din toate structurile de conducere ale partidului. Cum ar veni, domnul Tise este un simplu membru PDL. A facut acel gest tocmai in semn de protest fata de modul discutabil in care, la momentul respectiv, au fost stabiliti delegatii la conferinta judeteana. A fost, atunci, o victorie a tandemului Daniel Buda-Sorin Apostu.

Intre timp aripa Buda-Apostu din PDL Cluj s-a frant, transformandu-se intr-un cor manastiresc al disperatilor. Singura speranta care le lumineaza cariera politica este revenirea lui Boc la Cluj drept candidat-panaceu la primarie. Emil Boc este asteptat de liderii PDL precum sfintele moaste. In lipsa acestuia au de pierdut functii, afaceri si prestigiu social.

Si mai e ceva. Sorin Apostu daca a facut ceea ce procurorii DNA vor sa demonstreze in instanta, cu siguranta ca nu a facut singur! O schimbare majora la varful primariei ar putea crea mare deranj printre apropiatii fostului primar. Asa ca o candidatura a lui Emil Boc, protectorul politic al lui Sorin Apostu, ar calma sufletele ravasite a majoritatii liderilor si alesilor PDL si ar fi de-a dreptul izbavitoare in caz de victorie.

In acest timp, la Bucuresti, un alt grup vocal, compus din Udrea, Blaga, Baconschi s.a. invoca plecarea lui Emil Boc spre Cluju' lui drag pentru a cuceri, binenteles, primaria. Consensul este compromis doar de Valeriu Stoica, in opinia caruia fostul premier ar trebui sa ramana la cirma partidului pentru ca este harnic, energic ?i determinat, apt sa conduca PDL in acest an dificil economic si complicat politic. Expertiza lui Boc, dupa trei ani de prim-ministeriat, este colosala. A o folosi doar pentru cartierele si strazile Clujului pare o risipa, pe care PDL nu cred ca si-o poate permite. Pe de alta parte, pierderea municipiului Cluj pare, de asemenea, o varianta de neacceptat pentru partidul lui Boc. Cred ca la aceasta ora nici Emil Boc insusi nu stie ce ar trebui sa faca.

Un rol hotaritor vor avea si complicatele lupte pentru putere din interiorul PDL. O prima reactie in acest sens o avem din partea senatorului Mihai Hardau care afirma, intr-un comunicat de presa, ca da, Emil Boc este cel mai bun candidat pentru primaria Clujului, dar ca si Elena Udrea ar trebui sa fie la fel, pentru primaria Bucurestiului! Sa fie aceasta o prima reactie a lui Emil Boc, folosindu-se de unul dintre "locotenentii" sai clujeni, in lupta cu "miticii" care ii cer exilarea la Cluj? Greu de spus in acest moment.

In tumultul creiarii Miscarii Populare, a aliantei cu Gigi Becali sau a gasirii formulelor de coabitare electorala cu UNPR, Emil Boc poate deveni expresia unui compromis rezonabil la presedintia PDL. Grupul lui Blaga a castigat teren serios in partid, iar grupul "eticistilor" din jurul Monicai Macovei si a lui Cristian Preda nu cred ca vad cu ochi buni infratirea cu Gigi Becali, generalul Oprea ori Miki Spaga. E numai unul dintre conflictele din partid pe care presedintele PDL trebuie sa-l gestioneze.

Cred ca Emil Boc trebuie sa aleaga intre a-si consolida prima functie din partid si revenirea la Cluj pe post de candidat la primarie. Nu stiu daca isi mai poate permite riscul de a juca pe toate fronturile.

Comentarii Facebook