Emil Boc: Clujul are bani de funcționare până la finele lunii mai, dar nu s-au oprit șantierele


Primarul Emil Boc a spus că șantierele nu au fost oprite și că se lucrează intens, dar că sunt bani de funcționare a Clujului ”până la sfârșitul lunii mai”.

Edilul a spus că acum nu este încă o situație ca la criza din 2008-2009, când nu exista lichiditate pe piață, pentru că nu te împrumuta nimeni. ”Acum s-au relaxat măsurile de deficit, până în 31 decembrie nu mai există bariere. În 2009-2010 era religie să nu te atingi de deficit, acum este invers, adică există șansa de a investi foarte mult în afaceri, în locuri de muncă. Și vă dau un exemplu aici, în Cluj-Napoca, în județ, 3 miliarde de euro ar putea fi urgent investite în câteva proiecte mari: Spitalul Regional de Urgență, centura metropolitană, trenul metropolitan și metroul, casă nu mai vorbim de autostrada Transilvania care ar putea ajunge aproape de Borș, la graniță, și alte și alte proiecte mai mici (n.red. unele proiecte nici măcar nu au fost demarate: centura metropolitană, metroul, fiind la stadiul de studii de fezabilitate).

De aceea spun că aici este rolul și obligația autorităților centrale mai ales, pentru că la ei este pâinea și cuțitul, să intervină cu forme de sprijin pentru fiecare domeniu în parte. Pentru asta nu trebuie să dormi niciun minut, dimpotrivă să lucrezi la foc continuu pentru a asigura resursele necesare în acest scop”, a declarat primarul Emil Boc la Ziua Live.

Noi, aici la Cluj, am restructurat în buget invers această filozofie și am spus: ok, nu ne plângem în fiecare zi, prezentăm public impactul exact așa cum este, pierderi la bugetul local de 6,5 -7 milioane de euro înregistrate până săptămâna trecută la data ultimei rectificări bugetare. Dar, repet, asta nu înseamnă că efectiv vom înregistra aceste pierderi pentru că o parte din bani îi vom recupera din fonduri europene. Banii pentru protecție și echipamente medicale îi vom recupera de aici, pentru că ne-am pregătit cu documentația, am organizat toate procedurile legale pentru a ne recupera banii. Iată, deci, partea plină a paharului.

Apoi, o parte din bani vor veni din sursele guvernamentale, pentru plata carantinei, pentru plata cadrelor medicale care lucrează în prima linie a epidemiei cu coronavirus etc. Eu spun că noi trebuie să dăm banii acum, și a trebuit să facem rectificarea de buget pentru a face față acestui lucru. Avem asigurată funcționalitatea până la sfârșitul lunii mai, dar vă spun așa: nu oprim nicio investiție, pentru că avem nevoie să susținem motoarele economiei, pentru locurile de muncă etc, pentru că ele, până la urmă, ne dau bani și pentru bugetul local, și pentru sănătate, și pentru pensii și ajutoare sociale. Nu am deschis licitații noi, dar n-am oprit niciun șantier, dar mai ales am apăsat pedala la maxim pentru obținerea fondurilor europene ca să terminăm mai repede unele proiecte, pentru că astfel ne revin mai repede banii în buget. Dau exemple parcul Între Lacuri, strada Ferdinand și așa mai departe”, a mai spus Emil Boc.

Comentarii Facebook