E OFICIAL! S-a VOTAT regulamentul de navigație pe lacurile Tarnița și Fântânele. Ce amenzi riscă milionarii


A fost stabilit regulamentul de navigație pe lacurile Tarnița și Fântânele, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Cluj, în 31 martie.

Printr-o hotărâre a Guvernului în 2008, pentru stabilirea nominală și pe porțiuni a căilor navigabile interioare ale României, lacurile Fântânele și Tarnița au fost declarate căi navigabile interioare. Ulterior, lacurile Tarnița și Fântânele au fost eliminate din Hotărârea Guvernului în 2020.

Lacurile Tarnița și Fântânele reprezintă zone naturale protejate de interese județean, această calitate fiind stabilită prin Decizia Delegației Permanente a Consiliului Județean Cluj. Având în vedere competențele atribuite consiliului județean ca urmare a faptului că cele două lacuri nu mai au calitate de căi navigabile interioare ale României, este necesară aprobarea unor măsuri prin care să se asigure:

-protejarea sursei de apă potabilă a județelor Cluj și Sălaj;

-evitarea poluărilor accidentale cu hidrocarburi;

-desfășurarea în condiții de siguranță a navigației, evitarea accidentelor, protejarea zonei ecologice, păstrarea liniștii pentru populația din zonă și persoanele aflate la odihnă și agrement;

-protejarea malurilor împotriva eroziunii datorate valurilor produse de ambarcațiuni”, se arată în proiectul de hotărâre a Consiliului Județean Cluj.

Regulamentul de navigarea pe lacurile Tarnița și Fântânele

Astfel, în proiectul de hotărâre sunt propuse următoarele reguli:

- Pentru protejarea sursei de apă potabilă a județelor Cluj și Sălaj, se interzice accesul, navigarea și acostarea ambarcațiunilor și desfășurarea oricărei activități, în ZONA I. 

-  Pentru desfăşurarea în condiții de siguranţă a navigaţiei, evitarea accidentelor, protejarea zonei ecologice, păstrarea liniştii pentru populaţia din zonă şi persoanele aflate la odihnă şi agrement, se interzice navigarea în ZONA II.

 - Pentru protejarea malurilor împotriva eroziunii datorate valurilor produse de ambarcațiuni, se interzice navigarea la o distanță mai mică de 20 m față de acestea

- Având în vedere statutul de arie naturală protejată, pentru evitarea poluărilor accidentale cu hidrocarburi, se interzice accesul pe lacul Tarnița a oricărui mijloc motorizat sau echipament care utilizează carburanții fosili.

-Se interzice desfășurarea activităților de întreținere a ambarcațiunilor, deținerea oricăror materiale și echipamente, precum desfășurarea oricăror alte activități pe lac sau în apropierea lui, dacă există riscul de scurgeri de uleiuri, combustibili, lubrifianți, detergenți și alte substanțe poluate.

-Este interzis să se arunce, să se deverseze, să se lase să cadă sau să se scurgă în lac, obiecte sau substanțe de natură care să reprezinte un pericol de navigație sau poluare.

-Este interzisă conducerea unei ambarcațiuni de către o persoană care se află sub influența băuturilor alcoolice.

Proiectul de hotărâre integral, cu privire la regulamentul pentru navigația pe lacurile Tarnița și Fântânele poate fi consultat AICI.


Comentarii Facebook