Deputatul Sabin Sărmaș felicită comuna Ciugud, acest smart village al României: Este mai smart decât Clujul, dar Clujul în plus 25.000 de it-ști - VIDEO


Deputatul clujean Sabin Sărmaș, preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din cadrul Camerei Deputaților, a vorbit la IQ Digital Summit despre ”eroii” digitalizării locale, cum este comuna Ciugud, care sunt exemple la nivel național pentru alte comunități.

Sărmaș a spus că și Clujul are un potențial enorm, cu cei 25.000 de it-iști pe care îi are, dar și obligația de a deveni un ”erou” pentru restul orașelor din România, așa cum Ciugudul este pentru comune și localitățile mai mici. 

Nu pot să nu mă înclin în fața comunei Ciugud și a lucrurilor pe care le face acolo domnul primar. Este de departe exemplul de succes al României în privința tehnologiilor pentru smart village. Nu cred că au rival. Am puterea să recunosc că această comună Ciugud este mai smart decât Clujul, dar ce are Clujul în plus. Are acest potențial uman incredibil. Spunem de foarte multe ori în România că nu am reușit să punem  companiile de IT locale să lucreze în beneficiul statului. Cred că asta ar trebui să facem și la Cluj. Să valorificăm acest potențial uman, faptul că avem o comunitate de 25.000 de it-iști în Cluj, că suntem printre orașele din Europa cu cel mai mare procent de studenți în comunitate, deci de creiere. Suntem printre orașele din Europa cu cel mai mare număr de it-iști. Sunt lucruri care trebuie folosite, să lucreze pentru aplicații care servesc interesul public și fac viața clujeanului mai simplă”, a spus deputatul Sabin Sărmaș. 

Acesta a mai precizat că Clujul trebuie să devină un oraș care să tragă după el întreaga regiunea și să fie un exemplu, așa cum Ciugudul este copiat încet de alte comune. 

Este uimitor ce s-a reușit la Ciugud. Nimeni nu a fost lăsat în urmă, toți cetățenii își fac plățile electronic.

Trebuie să aducem tehnologia spre fiecare cetățean și să transformăm Clujul cu adevărat într-un oraș smart, care poate să servească ca exemplu celorlalte orașe din România și care poate să tragă o țară după el.

Asta face Ciugudul. Reușește să vină cu exemple. La nivel de comunitate nu are 10 universități, dar vine cu servicii către cetățeni, cu niște modele care pot să schimbe fiecare comună din România. 

Acesta este pariul meu în viitor, de a duce transformarea digitală și digitalizarea la nivel local, către orașe care au potențial extrem de mare și care au potențial extrem de mare și să servească exemplu altor comunități din România. Atunci vor suferi cu adevărat un proces de tranziție digitală în România și o tranziție către o economie bazată pe instrumente digitale, lucru care ne va face să rămânem competitivi. Altfel nu pot să îmi imaginez astăzi un viitor pentru o națiune care vrea să reziste într-un top al națiunilor europene”, și-a încheiat Sabin Sărmaș discursul.

Comentarii Facebook